Wedstrijdsport

Organiseer competitie op het water

Disciplines

Zeilwedstrijden in Nederland worden veelal in fleetraces gevaren. De fleetrace is een discipline in de zeilsport, hier zeilt een vloot zeilers tegen elkaar. De eerste die over de finish komt wint. Maar er zijn dus meer vormen van wedstrijdzeilen, welke kennen we nog meer?

Naast het fleetracen kennen we ook matchracen en teamzeilen. Deze laatste twee zijn meer gericht op tactiek, bij fleetracen gaat het vooral om zo snel mogelijk een parcours af te leggen. Fleetracen is ook de meest simpele en bekendste manier van race in Nederland.

Fleetracen
Bij fleetracen start je met een hele vloot aan boten aan een parcours. Al vanaf de start is het strijden, iedereen wil namelijk als eerste starten om zo direct een voorsprong te creëren op de concurrentie. Na de start is het zaak om zo snel mogelijk het parcours af te leggen. Degene die als eerste finisht ontvangt één punt, de tweede twee punten, etc. Vaak worden er bij fleetraces meerdere races gevaren. Je hoeft zo niet bij iedere race eerste te worden om overall winnaar te worden, als je er maar voor zorgt aan het einde het minste aantal punten te hebben.

Matchracen
Het matchracen is steeds meer in opkomst in Nederland. Hierbij racen slechts twee boten tegen elkaar, zij hebben één simpel doel: als eerste finishen. De baan bij matchracen is ook nog eens heel simpel, er is een voor de windse rak en een kruisrak. Er wordt dus één baan voor de wind gevaren en een baan die tegen de wind in ligt waardoor er gekruisd moet worden. Het moeilijke aan deze vorm van wedstrijd varen is de tactiek. Daarbij begint de race al voor de start, vanaf het 4 minuten signaal proberen de beide boten elkaar in een onvoordelige situatie te brengen om een voorsprong bij de start te creëren. Daarnaast kan de ene boot ervoor zorgen dat de andere boot een straf krijgt. Dit kan door de ander in een positie te brengen waardoor deze geen kant meer op kan en de regels moet overtreden. Er is een jury op het water aanwezig die deze straffen direct toekent, of afwijst. Niet alleen voor de start, ook tijdens de race is het zaak om je tegenstander te slim af te zijn en proberen de ander in een onvoordelige situatie te brengen en zo een straf te bezorgen. Deze straf wordt kwijtgescholden zodra het andere team ook een straf krijgt of door een rondje te zeilen. Zo is matchracen een erg aantrekkelijke sport om te bekijken.

Teamzeilen
Bij teamzeilen vaar je met een team van twee, drie of vijf boten tegen een ander team. Als team zijnde probeer je zo min mogelijk punten te verdienen. Net als bij fleetracen krijgt de eerste gefinishte één punt, de tweede twee punten, etc. Als je een team van drie boten hebt is het natuurlijk het mooist wanneer je op plaats 1, 2 en 3 eindigt. Nu is dit de mooiste situatie, maar de kans is klein dat dit echt gebeurt. Met het teamzeilen is het van belang dat je echt als een team aan het zeilen bent, als jij helemaal vooraan de vloot ligt en jouw teamgenoten nog ver achter, dan is het wellicht verstandig ze te gaan helpen. Nu hoef je niet een lijntje overboord te gooien en ze te gaan slepen, de truc is om je tegenstanders af te remmen waardoor jouw teamgenoten terug kunnen komen. Net als bij matchracen vaart er ook bij teamzeilen een jury op het water die direct straffen uitdeelt als het nodig is.

Background