Regioteam Delta-Noord

Het vaargebied binnen Delta-Noord is voortdurend in beweging. Delta-Noord zet zich op veel vlakken in om de mogelijkheden voor de watersport te behouden en te verbeteren.

De regio Delta-Noord bestaat uit de volgende vaargebieden: Zuid-Holland ten zuiden van Nieuwe Waterweg, Haringvliet, Hollands Diep, Oude Maas, Brielse Meer, Spui, Dordtse Kil, Noord, waar nodig de Lek ten westen van Schoonhoven en de Hollandse IJssel ten westen van Gouda.

De regio Delta-Noord kenmerkt zich door groot, open en druk bevaren vaarwater. Het vaargebied binnen Delta Noord is voortdurend in beweging. Letterlijk door de getijdestroom, maar ook door de drukke beroepsvaart. Je moet in dit gebied altijd goed opletten. Gelukkig is het westelijk deel nagenoeg vrij van beroepsvaart. Wil je nog rustiger vaarwater? Ga dan eens naar het Brielse Meer, een waar watersportparadijs. Het regioteam Delta Noord zet zich op veel vlakken in om de mogelijkheden voor de watersport te behouden en te verbeteren. Er is regelmatig overleg met Rijkswaterstaat en andere overheden over brug- en sluisbediening, het voorkomen van afsluiting van vaargebieden ten behoeve van bijvoorbeeld Natura 2000  en ook wordt er voortdurend gekeken naar mogelijke verbetering van het vaargebied. 

 

6 Puntenplan 2025

  1. Overleg met waterbeheerders over openingstijden bruggen en sluizen
  2. Monitoring van het Kierbesluit ter voorkoming van beperkingen van de recreatievaart
  3. Het monitoren van de Voordelta i.v.m. een veilig gebruik van het Slijkgat
  4. Betrokken zijn bij z.g. recreatieprogramma's van omliggende gemeenten (Havenplan Goeree-Overflakkee)
  5. Het volgen van de plannen van Natura 2000 ter voorkoming van verdere beperkingen voor de recreatievaart
  6. Aandacht voor een bestendige samenstelling van ons team

 

Halfjaarbericht 2025

Bruggen

De bruggen binnen de regio Delta Noord hebben de eerste maanden van dit jaar veel aanleiding gegeven tot overleg en aandacht:

De Baanhoekbrug bij Dordrecht wordt gerenoveerd. Gelukkig is daar sprake van constructief overleg zodat de beperkingen als gevolg van werkzaamheden niet onoverkomelijk zijn.

Bij de Haringvlietbrug was er echter na de renovatie van vorig jaar helaas sprake van achtereenvolgende storingen met zowel grote hinder voor de hoge scheepvaart als het wegverkeer. Het duurde lang voordat de oorzaak van deze storingen was gevonden waarna een aanrijding met één van de slagbomen opnieuw tot grote hinder heeft geleid.

Natuurlijk zijn we blij dat de problemen nu zijn opgelost maar moeten daarbij wel constateren dat het draagvlak bij automobilisten voor een beweegbare brug sterk is afgenomen……

Tenslotte is er ook aandacht voor de bruggen bij Dordrecht over de Oude Maas, in het bijzonder de spoorbrug. NS/ProRail willen de treinenloop verder optimaliseren, hetgeen ten koste zou kunnen gaan van de brugopeningen. Samen met de beroepsvaart wordt hier stelling tegen genomen.

Per slot van rekening zijn deze bruggen essentieel voor de Staande-mastroute, die door problemen bij Amsterdam en Haarlem toch al zo onder druk staat.

Kierbesluit

De implementatie van het Kierbesluit (een natuurlijke overgang van zoet naar zout water bij de Haringvlietdam) loopt verdere vertraging op, vooral als gevolg van niet voorziene effecten op de zoutindringing op het Hardingvliet, hetgeen grote gevolgen zou kunnen hebben voor de zoetwatervoorziening in Zuid-west Nederland.

Er is daarom extra tijd ingelast voor studie op alle relevante aspecten, incl. de ecologische en biologische gevolgen. In oktober 2025 zal een vervolg-overleg plaatsvinden over de nader in te zetten koers voor wat betreft het openingsregime.

Natura 2000

Inmiddels is in opdracht van Rijkswaterstaat een 3-tal studies gepresenteerd door ingenieursbureau Sweco. Deze studies, genaamd Nota Reikwijdte en Detail, zijn te beschouwen als de voorloper van de nieuwe beheerplannen voor Oude Maas, Haringvliet en Hollands Diep.

Hoewel nog geen zicht is op mogelijke beperkingen op de detailniveau kan tot ons genoegen worden geconstateerd dat Haringvliet en Hollands Diep benut kunnen blijven voor de watersport. De Oude Maas blijft evenzo toegankelijk voor de watersport als het gaat om de vaarverbinding tussen Spui en Dordrecht/Hollands Diep.

De verdere ontwikkelingen worden uiteraard nauwlettend gevolgd. De nieuwe beheerplannen worden geacht per 2028 in werking te treden.

Hollands Diep – toegankelijkheid havenschap Moerdijk

Om de toegankelijkheid te verbeteren is inmiddels een nieuwe westelijke toegangsgeul voorzien van betonning.

Deze is echter uitsluitend bevaarbaar voor de commerciële scheepvaart en dus niet open voor de watersport!

Biesbosch -vaarbijdrage

Na jarenlange discussie is het er nu toch van gekomen: Als bijdrage in de beheerskosten moeten watersporters nu via de gemeente Drimmelen een vaarvergunning kopen om in de Biesbosch te kunnen varen. Het Watersportverbond werkt samen met andere belanghebbenden in de Biesbosch Federatie. De Federatie heeft goed contact met de betrokken instanties en houdt inspraak in de hoogte van de bijdrage en de wijze waarop de inkomsten worden besteed.

Tenslotte:

Dit voorjaar heeft een goed bezochte regiobijeenkomst plaatsgevonden waarin niet alleen de ontwikkelingen in het vaargebied zijn besproken, maar waarin de leden ook goed betrokken zijn bij de ontwikkelingen binnen het Watersportverbond om op die manier de belangenbehartiging verder te kunnen optimaliseren.

+++

 

Het regioteam bestaat uit de volgende leden 
  • Arjen de Vries - regiovertegenwoordiger arjen.de.vries@watersportverbond.nl of tel.    06-53894023
  • Romke Woudstra - contacten recreatieschappen
  • Robert Mastenbroek - contacten Rijkswaterstaat
  • Kees van der Ree - ondersteuning bij overleg Rijkswaterstaat, algemene zaken en voorlichting
  • Daan den Braber - Kierbesluit Haringvlietdam, havenontwikkelingen Hellevoetsluis
  • Oscar Aardse - secretaris
  • Erik Camman - communicatie

 

De partners van het Watersportverbond

}