NED zeilnummers, licenties en certificaten: hoe kom je eraan?

19 januari 2022

Het aanvragen van zeilnummers, licenties en certificaten kan ingewikkeld zijn wanneer je wilt beginnen met wedstrijdzeilen. Hoe je aan deze documenten komt is dan ook één van de meest gestelde vragen. In dit artikel vind je het antwoord.


NED zeilnummer

Wanneer je een boot koopt, nieuw of tweedehands, dan is deze meestal al voorzien van een NED zeilnummer. Koop je een boot uit het buitenland of bijvoorbeeld een kajuitjacht waar nooit eerder wedstrijden mee is gevaren, dan kan het zijn dat je hiervoor een NED zeilnummer moet aanvragen. 

Zeilnummers worden uitgegeven door het Watersportverbond, of indien zo voorgeschreven, door de klassenorganisatie, de bouwer of World Sailing. Hier kan je per klasse zien welke instantie het zeilnummer uitgeeft. Een zeilnummer aanvragen voor een kajuitjacht (dus zonder meting/certificaat) kan hier.


Licentie

Als je wilt wedstrijdzeilen in Nederland, is een wedstrijdlicentie voor zowel de schipper als de bemanning verplicht conform de Regels voor Wedstrijdzeilen (RvW). De wedstrijdlicentie zorgt ervoor dat we gezamenlijk de wedstrijdsport mogelijk maken. Zonder bijdrage uit licenties is het onhaalbaar om de wedstrijdsport, op een manier zoals die kan worden verwacht, te organiseren. In dit artikel leggen we uit waar de inkomsten uit wedstrijdlicenties aan wordt besteed.

Wanneer je nieuw bent in de wedstrijdsport, moet je dus een wedstrijdlicentie aanvragen. Dit is ook het geval wanneer je vroeger een bemanningslicentie had, omdat deze sinds 2018 is afgeschaft. Je kunt kiezen tussen een opstap licentie of een jaarlicentie. Een opstap licentie is zeven dagen geldig vanaf het moment van aanschaf en moet steeds los worden aangevraagd. Een jaarlicentie is het hele kalenderjaar geldig en wordt automatisch verlengd tot wederopzegging. Klik hier om je wedstrijdlicentie aan te schaffen.


Certificaat

Tenslotte zijn er, afhankelijk van het soort boot waarin je wedstrijden vaart, nog andere documenten nodig. Deze vallen onder de noemer rating certificaat, eenheidsklasse certificaat of meetrapport. Vroeger werden ook wel eens de termen meetcertificaat of meetbrief gebruikt, maar sinds 2018 zijn de gebruikte termen zoveel mogelijk gelijk getrokken. Hier vind je een overzicht per klasse welke documenten nodig zijn en hoe je die kan verkrijgen.


Wedstrijd Documentatie aanvragen

Wil je een van de bovenstaande documentatie aanvragen, klik dan hier 

 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond