Wedstrijddocumentatie

Alles wat je nodig hebt om mee te doen aan een zeil, kite of windsurfwedstrijd. Denk hierbij aan onder andere (wedstrijd)licenties en certificaten (meetbrieven).

Als je mee wilt doen aan een wedstrijd die onder de Regels voor Wedstrijdzeilen (RvW) valt, is bepaalde documentatie nodig waarmee je aan de spelregels voldoet.

Documentatie verplichtingen worden niet centraal gehandhaafd voor:

  • de periode 1 november t/m 31 maart
  • klasse Optimist Groen
  • klasse SW (Snelheid Wedstrijdschepen) voor zover de wedstrijd gericht is op sporadische wedstrijdzeilers
  • radio zeilers
  • clubwedstrijden, gericht op deelnemers waarvan de verantwoordelijke persoon lid is van de organiserende vereniging

Tevens is het mogelijk om een gehele of gedeeltelijke ontheffing aan te vragen via wedstrijdsport@watersportverbond.nl. Criteria waarop de aanvraag beoordeeld zal worden zijn o.a. een specifieke recreatieve aard van het evenement, of een specifieke deelnemersgroep die in de regel niet aan wedstrijden deelneemt.


Documentatie Controle

Om een wedstrijd in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat iedereen zich aan die regels houdt, heeft elke wedstrijd een eigen wedstrijdcomité, bestaande uit vrijwilligers. Dit wedstrijdcomité, samen met het Watersportverbond, kan bij elke wedstrijd onder andere de documentatie controleren.

Voor wedstrijden vermeld op de wedstrijdkalender wordt van de deelnemers informatie (de boot, verantwoordelijke persoon en bemanning) opgevraagd bij de organiserende vereniging. Niet gevalideerde informatie wordt vervolgens gedeeld met de betreffende persoon en de organiserende vereniging. Deze informatie is realtime beschikbaar. Een aangeschafte licentie of certificaat leidt dus meteen tot een wijziging in de validatie.

Conform de regelgeving zijn deelnemers zonder gevalideerde documentatie uitgesloten van deelname en is het dus mogelijk dat deze niet op de uitslagen voorkomen.

 

Lidmaatschap vereniging

In de RvW is opgenomen dat een boot of board die aan een wedstrijd meedoet, ingeschreven moet zijn door een lid van een vereniging die aangesloten is bij het Watersportverbond.

In aanvulling daarop adviseert het Watersportverbond dat de verantwoordelijke persoon lid is van een aangesloten vereniging en vindt het wenselijk dat de gehele bemanning lid is van een aangesloten vereniging.

Ben je nog geen lid van een vereniging? Kijk dan hier voor een overzicht van de bijna 400 watersportverenigingen die zijn aangesloten bij het Watersportverbond.


Wedstrijdlicentie

Om deel te nemen aan een wedstrijd die gevaren wordt onder de RvW, is een wedstrijdlicentie verplicht. Je kunt een wedstrijdlicentie kopen via Mijn.Watersportverbond.nl. Via de licentie voldoet het Watersportverbond aan de verplichting jegens NOC/NSF, de Nationale Doping Autoriteit en het Instituut voor de Sportrechtspraak om alle deelnemers aan georganiseerde sport te registreren.

Daarnaast zorgen we met de inkomsten uit licenties voor voldoende en goed opgeleide Wedstrijd Officials. Immers, zonder goed opgeleide Wedstrijd Officials hebben we geen wedstrijden. Lees hier meer over het hoe en waarom achter de wedstrijdlicentie.

Er zijn twee soorten wedstrijdlicenties:

  1. Jaarlicentie, geldig voor 1 kalender jaar Deze licentie wordt automatisch verlengd. 
  2. Evenement-/opstaplicentie geldig gedurende 7 aaneengesloten dagen, startdatum te bepalen bij aanschaf. Deze licentie is een onbeperkt aantal maal per jaar aan te schaffen. De eerste aanschaf is gratis.
  • Zowel de verantwoordelijke persoon aan boord alsook de bemanning, indien in Nederland woonachtig, dienen in het bezit te zijn van een wedstrijd- of evenement-/opstaplicentie voor wedstrijden die gevaren worden onder de RvW.

Koop je wedstrijdlicentie of evenement-/opstaplicentie eenvoudig via Mijn.Watersportverbond.nl.

 

Meetformulier & Certificaat

Conform RvW 78.1 dient een boot te voldoen aan de klassenvoorschriften en, indien daarin voorgeschreven, te beschikken over een geldig eenheidsklasse- of ratingcertificaat op naam van de eigenaar. Wat je nodig hebt en welke instantie hiervoor zorgt, lees je in de klassenvoorschriften.

Via Mijn.Watersportverbond.nl kun je een certificaat voor rating- of eenheidsklassen aanvragen of wijzigen, inclusief overschrijven op een nieuwe naam.

Het aanvragen van een meting t.b.v. een rating certificaat (noodzakelijk voor ORC International, IRC endorsed en R&P klassen) of een eerste certificering van een eenheidsklasse door een officiële meter van het Watersportverbond doe je hier.

Aan zowel het meten als het afgeven van een certificaat zijn kosten verbonden. Voor een (certificerings)meting ontvangt u een factuur van de meter. De afgifte van een nieuw of gewijzigd certificaat wordt gefactureerd door het Watersportverbond.

Het Watersportverbond onderhoudt, conform het gestelde in klassenvoorschriften, een administratie van meetformulieren als basis van door haar uitgegeven (eerste) certificaten. Deze administratie is helaas niet volledig.


Zeilnummer

Conform RvW 77 en app G.1.1(c) dient een boot te varen onder een zeilnummer, uitgegeven door het Watersportverbond of, indien zo voorgeschreven in de klassenvoorschriften, door de klassenorganisatie, de bouwer of World Sailing. In de klassenvoorschriften kun je per klasse zien welke instantie het zeilnummer uitgeeft.

Een zeilnummer aanvragen voor een kajuitjacht (dus zonder meting / certificaat, zie prijslijst) kan hier.


Zeilstickers

Indien zo voorgeschreven in de klassenvoorschriften, moeten zeilen voorzien zijn van een certificeringskenmerk (sticker of button) ter bevestiging dat het zeil binnen de regels van de eenheidsklasse valt, of ter bevestiging dat de maten van het zeil conform de regels van de ratingklasse zijn. Een erkende  zeilmaker beschikt over dit certificering kenmerk en plaats deze in het zeil.


Regelboekje Regels voor Wedstrijdzeilen

Wil jij meer weten over de regels of zelf de Regels voor Wedstrijdzeilen aanschaffen? Hier vind je het overzicht van alle regels. Met deze kennis ga je goed voorbereid het water op voor een wedstrijd!

(Wedstrijd) Specifieke opleidingen of diploma's

In sommige gevallen stelt een wedstrjidorganisatie een bepaald diploma of opleiding verplicht. Denk bijvoorbeeld aan de Offshore Personal Safety Trainingvoor deelname aan de Fastnet race. Door het Watersportverbond uitgegeven diploma's en opleidingen vind je in onze Academy.

 

Aanbevolen artikelen

Rating formulieren

Formulieren voor de rating systemen ORC, IRC, RPL, SW en TR.

Waarom een wedstrijdlicentie?

Het is belangrijk dat elke wedstrijdzeiler in Nederland in het bezit is van een wedstrijdlicentie. Vraag jij je af waarom en hoe je hem aanschaft? Lees dan hier verder.

Mijn.Watersportverbond: voor vrijwel alle zaken die je wilt regelen

Voor vrijwel alle zaken die je wilt regelen bij het Watersportverbond kan je terecht in mijn.watersportverbond.

Arend van Bergeijk
Accountmanager Wedstrijdsport

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond