Wedstrijddocumentatie

Alles wat je nodig hebt om mee te doen aan een zeil, kite of windsurfwedstrijd. Denk hierbij aan onder andere (wedstrijd)licenties en certificaten (meetbrieven).

Als je mee wilt doen aan een wedstrijd die onder de Regels voor Wedstrijdzeilen (RvW) valt, dan is bepaalde documentatie nodig waarmee je aan de spelregels voldoet.

Voor clubwedstrijden, waar uitsluitend boten aan deelnemen waarvan de verantwoordelijke persoon lid is van de desbetreffende vereniging, is wedstrijd documentatie niet verplicht. Tevens is het mogelijk om een gehele of gedeeltelijke ontheffing aan te vragen via wedstrijdsport@watersportverbond.nl.


Documentatie Controle

Om een wedstrijd in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat iedereen zich aan die regels houdt, heeft elke wedstrijd een eigen wedstrijdcomité, bestaande uit vrijwilligers. Dit wedstrijdcomité, samen met het Watersportverbond, controleert bij elke wedstrijd onder andere de documentatie.

De organiserende vereniging deelt de informatie over de boot, verantwoordelijke persoon en bemanning met het Watersportverbond die controleert of deze voldoen aan de documentatie vereisten. Lees hier hoe dit werkt.


Lidmaatschap vereniging

In de RvW is opgenomen dat een boot of board die aan een wedstrijd meedoet, ingeschreven moet zijn door een lid van een vereniging die aangesloten is bij het Watersportverbond.

In aanvulling daarop stelt het Watersportverbond dat de verantwoordelijke persoon lid is van een aangesloten vereniging en vindt het wenselijk dat de gehele bemanning lid is van een aangesloten vereniging.

Ben je nog geen lid van een vereniging? Kijk dan hier voor een overzicht van de bijna 400 watersportverenigingen die zijn aangesloten bij het Watersportverbond.


Wedstrijdlicentie

Om deel te nemen aan een wedstrijd, die gevaren wordt onder de RvW, is een wedstrijdlicentie verplicht. Je kan een wedstrijdlicentie kopen bij via de webshop van het Watersportverbond. Via de licentie voldoet het Watersportverbond aan de verplichting jegens NOC/NSF, de Nationale Doping Autoriteit en het Instituut voor de Sportrechtspraak om alle deelnemers aan georganiseerde sport te registreren.

Daarnaast zorgen we met de inkomsten uit licenties voor voldoende en goed opgeleide Wedstrijd Officials. Immers, zonder goed opgeleide Wedstrijd Officials hebben we geen wedstrijden. Lees hier meer over welke activiteiten met de licentie inkomsten worden bekostigd.

Er zijn drie soorten wedstrijdlicenties:

  1. Wedstrijdlicentie, geldig voor 1 kalender jaar, vanaf het jaar dat men 22 wordt. Deze licentie wordt automatisch verlengd 
  2. Wedstrijdlicentie, geldig voor 1 kalender jaar, t/m het jaar dat men 21 wordt. Deze licentie wordt automatisch verlengd 
  3. Evenement-/opstaplicentie geldig gedurende 7 dagen, startdatum te bepalen bij aanschaf. Deze licentie is een onbeperkt aantal maal per jaar aan te schaffen.
  • Zowel de verantwoordelijke persoon aan boord alsook de bemanning, indien in Nederland woonachtig, dienen in het bezit te zijn van een wedstrijd- of evenement-/opstaplicentie voor wedstrijden die gevaren worden onder de RvW (er geldt een uitzondering voor Radiozeil wedstrijden onder Appendix E);

Koop je wedstrijdlicentie of evenement-/opstaplicentie eenvoudig via MijnWatersportverbond.

 

Meetrapport & Certificaat

Conform RvW 78.1 dient een boot te voldoen aan de klassenvoorschriften en, indien daarin voorgeschreven, te beschikken over een geldig meet- of ratingcertificaat. Wat je nodig hebt en welke instantie hiervoor zorgt, lees je in de klassenvoorschriftenHier vind je een overzicht per klasse welke documenten nodig zijn en hoe je die kan verkrijgen.

Voor het aanvragen, wijzigen of verlengen/hervalideren van een rating certificaat zijn diverse formulieren beschikbaar.

Voor het aanvragen van een certificaat voor eenheidsklassen stuur je een mail aan wedstrijdsport@watersportverbond.nl.

Voor een eerste certificering van een eenheidsklasse boot is een certificeringsmeting noodzakelijk. Deze wordt uitgevoerd door een meter van het Watersportverbond. Na een succesvolle meting ontvangt je van de meter een meetrapport op basis waarvan een certificaat wordt uitgegeven. Een certificeringsmeting voor een boot kan je hier aanvragen.

Bij het overschrijven van een certificaat na aankoop van een reeds gecertificeerde boot van een eenheidsklasse is het voldoende om het oude certificaat op te sturen en de gegevens van de nieuw eigenaar te vermelden.

Aan zowel het meten als het afgeven van een certificaat zijn kosten verbonden. Voor een certificeringsmeting ontvangt u een factuur van de meter. De afgifte van een nieuw of gewijzigd certificaat wordt gefactureerd door het Watersportverbond.

Het Watersportverbond onderhoudt, conform het gestelde in klassenvoorschriften, een administratie van meetrapporten als basis van door haar uitgegeven (eerste) certificaten. Deze administratie is helaas niet volledig.


Zeilnummer

Conform RvW 77 en app G.1.1(c) dient een boot te varen onder een zeilnummer, uitgegeven door het Watersportverbond, of indien zo voorgeschreven in de klassenvoorschriften, door de klassenorganisatie, de bouwer of World Sailing. Hier kan je per klasse zien welke instantie het zeilnummer uitgeeft.

Een zeilnummer aanvragen voor een kajuitjacht (dus zonder meting / certificaat) kan hier.


Zeilstickers

Indien zo voorgeschreven in de klassenvoorschriften, moeten zeilen voorzien zijn van een certificerings kenmerk (sticker of button) ter bevestiging dat het zeil binnen de regels van de eenheidsklasse valt, of ter bevestiging dat de maten van het zeil conform de regels van de ratingklasse zijn. Een erkende  zeilmaker beschikt over dit certificering kenmerk  en plaats deze in het zeil.


Regelboekje Regels voor Wedstrijdzeilen

Wil jij meer weten over de regels of zelf de Regels voor Wedstrijdzeilen aanschaffen? Hier vindt je het overzicht van alle regels. Met deze kennis ga je goed voorbereid het water op voor een wedstrijd!

Aanbevolen artikelen

Rating formulieren

Formulieren voor de rating systemen ORC, IRC, RPL, SW en TR.

Waarom een wedstrijdlicentie?

Het is belangrijk dat elke wedstrijdzeiler in Nederland in het bezit is van een wedstrijdlicentie. Vraag jij je af waarom en hoe je hem aanschaft? Lees dan hier verder.

Arend van Bergeijk
Manager Wedstrijdsport

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond