Prachtig weer tijdens paasweekend. Mag je gaan varen?

8 april 2020

LET OP! De datum van dit nieuwsbericht is 8 april 2020. Het kan zijn dat er ondertussen nieuwe maatregelen van kracht en/of verlengd zijn. Kijk voor meer informatie in het kennisdossier 'coronavirus en watersport'.


Het advies en de dringende oproep van de overheid is: blijf zoveel mogelijk thuis. Dat betekent dus: niet gaan varen. Mocht je toch gaan varen, om bijvoorbeeld de boot van de winterstalling naar de thuishaven te brengen of wil je klussen aan de boot? Dan kan dit op eigen verantwoordelijkheid en met de (morele) oproep achter de maatregelen. Houd afstand, geen groepsgebeuren en vermijd contact. Let daarnaast goed op de landelijke, regionale en lokale regels. 

Zo zijn veel havens dicht en in het hele land zijn de sanitaire voorzieningen op havens en recreatiegebieden gesloten. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft besloten tot een algeheel verbod op verblijfsrecreatie op campings, recreatieparken en jachthavens. Ook onderhoud plegen aan de boot is daar niet meer toegestaan. 


Vaarverbod

Voor Giethoorn en omgeving geldt vanaf vrijdag 10 april aanstaande een vaarverbod voor de recreatievaart. Dit vaarverbod is ingesteld vanwege de drukte met bootjes op een aantal plekken in en om Giethoorn afgelopen weekend. Hierdoor kwam de 1,5 meter afstand in gevaar. Dit verbod geldt tot en met 13 april. Ook verder in de provincie Overijssel worden provinciale bruggen niet bediend voor niet-noodzakelijke recreatievaart. 

Ook de veiligheidsregio Amsterdam heeft voor het paasweekend besloten tot een vaarverbod op de grachten. Het vaarverbod geldt voor alle grachten in het centrum, inclusief het Wallengebied en de Amstel ten noorden van de Amstelsluizen. 


Bruggen en sluizen

Veel bruggen en sluizen en draaien nog volgens de winterbediening. Let er op dat sommige bruggen en sluizen helemaal niet meer bediend worden om het recreatief varen te ontmoedigen. In de provincie Groningen moet de recreatievaart voor bepaalde bruggen drie dagen van de voren een opening aanvragen. 


Actuele stremmingen

Zo zijn er in het hele land beperkingen. Mocht je gaan varen, bereid jouw reis dan zo goed mogelijk voor. De actuele stremmingen en bedieningstijden vind je op www.vaarweginformatie.nl. Controleer verder de informatie van de veiligheidsregio’s, provincies, gemeenten en ten slotte van de haven zelf.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond