Seizoen barst eindelijk los met EK & OKT Kanoslalom in Italië

29 april 2021

In het weekend van 6 t/m 9 mei a.s. vinden in het Italiaanse Ivrea de Europese Kampioenschappen Kanoslalom plaats. Namens Nederland komen hier Lena Teunissen, Maartje Otten, Martina Wegman, Joris Otten en Niek Hendriks in actie. 

Het even onduidelijk of de kampioenschappen door zouden gaan wegens corona. Maar gelukkig kwam er ‘groen licht’ reizen veel Europese top-atleten naar het noorden van Italië om te strijden om de medailles. Dit event is tevens het Olympisch Kwalificatie Moment voor de laatste Europese tickets voor de Olympische Spelen komende zomer in het Japanse Tokio.

Voorbereiden op de Spelen
Namens Nederland heeft Martina Wegman (31 jaar) zich eind 2019 gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Afgelopen anderhalf jaar verbleef en trainde zij in Nieuw-Zeeland. Sinds kort is ze weer in Europa en kijkt ze uit naar deze wedstrijd. “Het EK is voor mij de eerste internationale wedstrijd sinds bijna anderhalf jaar! Het zal dus even wennen zijn om weer aan de startlijn te liggen”, aldus Martina. “Mijn doel is dan ook eigenlijk wedstrijdervaring op te doen, aan de startlijn te liggen en hopelijk een goede wedstrijd te varen. Ik ben tevreden als ik de wedstrijd naar mijn capaciteit vaar. Het is vooral een fijne mogelijkheid om te kijken waar ik sta in het veld en waar ik misschien nog aan moet werken in de komende weken tot de Olympische Spelen in Japan.” geeft ze aan. Naast de K1 vaart Martina ook de teamwedstrijd K1, samen met Lena Teunissen en Maartje Otten, en neemt ze deel aan het onderdeel ‘Extreme Canoeslalom’. Dit onderdeel debuteert in 2024 als Olympische discipline in Parijs. 

EK moeilijkste wedstrijd van het jaar
Lena Teunissen (23 jaar) vaart in Italië de dameswedstrijden in de C1, de K1 en de teamwedstrijd. “Het is voor het eerst sinds bijna anderhalf jaar dat er een grote wedstrijd wordt georganiseerd waar alle grote landen aan mee doen. Hierdoor vind ik het lastig om concrete doelen te stellen. Ik weet wel dat ik ondanks de pandemie mezelf goed heb kunnen voorbereiden op het komende seizoen en hoop dit jaar echt de aansluiting te kunnen vinden bij de internationale top. Ik vind de Europese Kampioenschappen altijd de moeilijkste wedstrijd van het jaar. Er gaan maar 15 atleten (na de eerste run) en 5 atleten (na de tweede run) naar de semi-finale. Ik ben tevreden als ik de semi-finale haal en vervolgens de kans krijg om net als vorig jaar de finale te kunnen varen”, aldus Teunissen. 

Focus op eigen run
Maartje Otten (24 jaar) vaart in de K1 en neemt deel aan de teamwedstrijd bij de dames. Maartje: “Mijn ambitie bij het EK is om de semi-finale te halen, maar vooral om een run te varen waar ik van start tot finish tevreden mee ben. Het is moeilijk in te schatten hoe het deelnemersveld gaat zijn, gezien de huidige corona-situatie. Daarom wil ik vooral op mijn eigen run focussen”.

Hard gewerkt deze winter
Joris Otten (23 jaar) vaart in de C1 en neemt ook deel aan het onderdeel ‘Extreme Canoeslalom’. “Mijn belangrijkste doel voor deze EK is om runs neer te zetten die stabiel zijn en mijn huidige niveau laten zien. Ik heb hard gewerkt op het water deze winter en hoop dat er vooruitgang zichtbaar gaat zijn. Verder is het nog lastig om echt een ambitie uit te spreken, aangezien ik niet weet hoe compleet het veld gaat zijn. Ik hoop de semi-finale te halen, maar weet ook dat dit op een EK vaak lastig is, vanwege het geringe aantal boten dat door mag. Mijn doel ligt is dus vooral een zo goed mogelijke run neerzetten”, aldus Joris. 

Debuut Niek Hendriks
De 26-jarige Niek Hendriks, lid van de Volmolense Kano Club, debuteert bij de Europese Kampioenschappen Kanoslalom. Hij vaart bij de heren in de K1. “In Italië is mijn doel om top 40 te varen. Met dit resultaat ben ik tevreden, al hoop ik natuurlijk hoger te eindigen”, aldus Hendriks. 

Programma en overige informatie
Donderdag 6 mei 2021 – heats dames/heren K1
Vrijdag 7 mei 2021 – heats dames/heren C1, teamwedstrijd dames K1
Zaterdag 8 mei 2021 – semi-finale en finale dames/heren K1, trials Extreme slalom
Zondag 9 mei 2021 – semi-finale en finale dames/heren C1, finale Extreme slalom 

Website: http://www.ivreaworlds.it/site/
Instagram organisatie: @ivreaworlds_canoe
Facebook organisatie: https://www.facebook.com/Ivreaworlds
Youtube kanaal organisatie: https://www.youtube.com/channel/UCgx2ajR1G0UFnp2ZYHEaNvA

De partners van het Watersportverbond