Regels & Reglementen voor het zeilen, kite- en windsurfen

Vind hier welke regels & reglementen van toepassing zijn op de sport.

Regelboekje Regels voor Wedstrijdzeilen aanschaffen

De Nederlandse uitgave Regels voor Wedstrijdzeilen bevat de Racing Rules of Sailing (RRS) in het Nederlands én Engels en is gebonden in een ringband, op machine coated papier (voor orders boven 200 stuks kan 15% van de aanschafprijs gedeclareerd worden bij het Watersportverbond).

NB de volgende aanpassingen:

De Wedstrijdseinensticker is handig voor aan boord en bevat alle wedstrijdseinen conform de Racing Rules of Sailing (RRS).

Geen zin in droge kost?

De Wedstrijdregelsposter geeft de belangrijkste regels weer in één oogopslag. Het Regelschrift geeft de belangrijkste regels weer aan de hand van vele illustraties met tekst en uitleg.

Geen zin om te lezen?

WatersportTest geeft inzicht in de voorrangsregels o.b.v. filmpjes en animaties.

Ga je een wedstrijd zeilen en wil je geen fouten maken? Lees dan regel 10 t/m 20 (of in ieder geval 10 t/m 13) van de Regels van het Wedstrijdzeilen/RvW (Nederlandse vertaling van RRS). Deze bevatten vrijwel alles wat een beginnende (en zelfs gevorderde) wedstrijdzeiler moet weten.

Internationale regelgeving

World Sailing

De belangrijkste reglementen vanuit World Sailing zijn de Racing Rules of Sailing (RRS) en de Equipment Rules of Sailing (ERS). Deze regels bepalen de voorrangsregels, de materiaalvereisten, maar ook procedures voor het organiseren van een wedstrijd en het behandelen van geschillen. 

Ten behoeve van de nationale klassen en hun klassenvoorschriften is er ook een vertaling van de definities uit de Equipment Rules of Sailing beschikbaar.

Global Kitesports Association

De GKA publiceert regels voor het organiseren van en deelnemen aan kitesurf wedstrijden. Dit betreft een rulebook en vastgestelde disciplines:

Freestyle
Big Air
Wave
Strapless freestyle
Hydrofoil freestyle

Global Wingsports Association

De GKA publiceert regels voor het organiseren van en deelnemen aan kitesurf wedstrijden. Dit betreft een rulebook en vastgestelde disciplines:

Surf-Slalom
Surf-Freestyle

Nationale regelgeving

Het Watersportverbond verzorgt de Nederlandse vertaling van de Racing Rules of Sailing (de Regels voor het Wedstrijdzeilen, kortweg RvW) en voegt tevens een aantal Nationale Bepalingen toe, zoals bijvoorbeeld de regels omtrent wedstrijddocumentatie, waaronder wedstrijdlicenties. 

Daarnaast verzorgt het Watersportverbond regelgeving ter regulering van het management van de sport:

 

Sport-overstijgende regelgeving

De regels van de Doping Autoriteit zijn d.m.v. een bepaling van het Watersportverbond van toepassing op sporters met een Wedstrijdlicentie.

De regels van het Instituut Sportrechtspraak zijn d.m.v. een bepaling van het Watersportverbond van toepassing op sporters met een Wedstrijdlicentie.

World Sailing's ethische code, met o.a. seksuele intimidatie, matchfixing en anti-betting codes, is opgenomen in de RvW.

Gaat iets niet volgens de regels?

Zeilen is een zelfregulerende sport. Dit betekent dat deelnemers in eerste instantie geacht worden zelf hun straf te nemen. Dit kan bijvoorbeeld het draaien van één of twee rondjes zijn of terugtrekking uit de wedstrijd. Ben je van mening dat iemand onterecht geen straf neemt, dan dien je een protest in conform de Notice of Race, veelal direct na afloop van de race. Als je van mening bent dat je protest niet correct behandeld is, kun je altijd nog hoger beroep aantekenen bij de Zeilraad. Hoe je dit moet doen, is allemaal vastgelegd in de RvW.

Handige apps en websites

Arend van Bergeijk
Accountmanager Wedstrijdsport

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond