Je leden (online) blijven ontmoeten

6 april 2020

Online contact, het is niets nieuws. En toch, nu we opeens massaal vanuit huis moeten werken, we niet naar onze vereniging kunnen of het water op mogen om een wedstrijd te varen, kun je alsnog tegen flink wat vragen aanlopen. Hoe kan ik het beste een (online) bestuursvergadering organiseren? Of hoe blijven we met onze leden in contact? We geven een aantal tips en voorbeelden van hoe je in contact kunt blijven met je leden.


Organiseer een online borrel, bingo-avond, quiz of andere gezellige bijeenkomst

De kantine van het clubhuis mag dan dicht zijn, een gezellig avondje met elkaar blijkt ook vanuit huis achter de computer te kunnen. De afgelopen weken verschenen er tientallen pubquizzen, bingo-avonden en borrels die via de livestream te volgen zijn. Start een livestream op en beleef een gezellige avond met elkaar! Goed voor de saamhorigheid en leuk om de (bekende) gezichten van de vereniging even te zien. 


Houd je social media levendig

Probeer je social media-accounts levendig te houden. Plaats bijvoorbeeld om de dag een leuke oefening waar je leden thuis mee aan de slag kunnen. Of daag je leden uit om een leuke challenge in te sturen. Er staan genoeg voorbeelden op social media! We hebben een aantal oefeningen en challenges ter inspiratie voor je verzameld in een overzicht


Ga de competitie met elkaar aan, maar nu online!

Met de tijdelijke sluiting van verenigingen, vaarscholen en havens en de oproep om vooral thuis te blijven zijn we ons ervan bewust dat je ongetwijfeld manieren zoekt om leden betrokken te houden. Een leuke manier om contact met elkaar te houden is door het online varen van zeilwedstrijden tegen elkaar in het spel Virtual Regatta. In de game kan je privé wedstrijden aanmaken om tegen vrienden en/of verenigingsleden te spelen. Lees hier hoe als vereniging tegen elkaar kunt zeilen

 

Volg een online cursus tot wedstrijdofficial

Wil je vanuit huis een opleiding volgen, of nieuwe officials voor je vereniging werven? Volg dan een opleiding tot 'Club Official'. In zeven gratis online cursussen leer je per functie de belangrijkste zaken die nodig zijn voor die functie. Alle cursussen zijn gratis op je laptop, tablet of smartphone te volgen en voor iedereen toegankelijk. Lees hier meer over de online cursussen.

Het Watersportverbond lanceert op vrijdag 10 april de totaal vernieuwde opleiding Assistent Instructeur (niveau 2). In de Elektronische Leeromgeving (ELO) kunnen kandidaten thuis per direct starten met hun opleiding via e-learning en opdrachten met begeleiding op afstand.

 

Drie apps voor online samenwerking en videobellen

Met onderstaande tools is het mogelijk om digitaal te bellen met vrienden, familie, collega’s en je verenigingsleden. Let hierbij wel goed op met welk doel je een bijeenkomst of gesprek wilt organiseren. Een gesprek met 20 verenigingsleden kan namelijk reuze gezellig zijn, maar ook voor chaos zorgen als iedereen tegelijkertijd aan het praten is. 

 

Zoom
Via de gratis versie van Zoom kunnen er max. 100 mensen in één gesprek deelnemen, maar dan wordt wel de verbinding na 40 minuten verbroken. Er kan wel direct een nieuwe verbinding gestart worden. Voor het deelnemen aan een gesprek is geen account nodig, voor het opzetten van een gesprek wel. De minpunten van Zoom hebben te maken met beveiliging. De videogesprekken zijn momenteel niet end-to-end versleuteld.

Beschikbaar via iOS/Android/macOS/Windows/Browser

 

Jitsi Meet
Jitsi Meet is een videobel-app waarbij groepen met elkaar kunnen videobellen voor onbepaalde tijd. Het grote voordeel van Jitsu is dat je geen account nodig hebt om een videogesprek te beginnen of deel te nemen. Het is mogelijk om je scherm te delen. In principe kunnen er 75 mensen aan een Jitsi-gesprek deelnemen, maar bij meer dan 10 mensen begint het al wat te haperen.  

Beschikbaar via iOS/Android/Chrome-extensie/Chrome-browser

 

Skype
‘Skypen’ kan nog steeds, met een maximum van 50 personen in een gesprek. De dienst heeft verder geen restricties als het gaat om tijdsduur. Ook is het mogelijk om je scherm te delen, zelfs via je smartphone, en kan je zonder account of download deelnemen aan een gesprek. Voor een gesprek starten moet je wel een account hebben. 

Beschikbaar via iOS/Android/macOS/Windows/Browser

 

Heb je als vereniging een (eigen) initiatief bedacht om in contact te blijven met je leden en wil je deze graag delen, zodat andere verenigingen deze ook kunnen toepassen richting hun leden? Stuur dan een e-mail naar communicatie@watersportverbond.nl. We delen deze initiatieven graag in ons kennisdossier!

Uitgelichte artikelen

Coronavirus en watersport

De partners van het Watersportverbond