Wedstrijddocumentatie kitesurfen

Alles wat je nodig hebt om mee te doen aan een zeilwedstrijd. Denk hierbij aan onder andere (wedstrijd)licenties en certificaten (meetbrieven).

Benodigdheden wedstrijdzeilen

Voor wedstrijden gevaren onder het Reglement voor Wedstrijdzeilen (zeilen, kite- en windsurfen) zijn er een aantal zaken waar je aan moet voldoen. Hieronder geven we aan wat er nodig is.

Conform nationale bepalingen bij RvW 46 en 47 dient het wedstrijd comité zich ervan te overtuigen dat aan deze verplichtingen zijn voldaan.

Op basis van regel 76.1 kan de organiserende autoriteit een deelnemer aan de wedstrijd van deelname uitsluiten indien niet aan die licentieplicht is voldaan.

Lidmaatschap

Conform regel 75.1(a) moet een boot worden ingeschreven door een lid van een bij het Watersportverbond (of buitenlandse Member National Authority) aangesloten vereniging.

Indien je geen lid bent van een aangesloten vereniging, kan je via de verenigingswebsites een lidmaatschap aanvragen. Bij sommige verenigingen kan je ook direct online een lidmaatschap aanvragen en afrekenen.

Wedstrijdlicentie

Conform nationale bepalingen bij RvW 46 en 47 is voor de in Nederland woonachtige, verantwoordelijke en ieder andere persoon aan boord van deelnemers een licentie verplicht.

Voor wedstrijden uitgeschreven enkel voor boten waarvan de verantwoordelijk persoon lid is van de organiserende vereniging, is een licentie niet verplicht.

Zeilnummer

Conform RvW 77 en app G.1.1(c) dient een boot te varen onder een zeilnummer, uitgegeven door het Watersportverbond, of indien zo voorgeschreven in de klassenvoorschriften, door de klassenorganisatie, de bouwer of World Sailing. Hier kan je per klasse zien welke instantie het zeilnummer uitgeeft.

Zeilstickers

Indien zo voorgeschreven in de klassenvoorschriften, moeten zeilen voorzien zijn van een certificerings kenmerk (sticker of button) ter bevestiging dat het zeil binnen de regels van de eenheidsklasse valt, of ter bevestiging dat de maten van het zeil conform de regels van de ratingklasse zijn. Uw zeilmaker beschikt over dit certificering kenmerk  en plaats deze in het zeil.

Webshop

Het Watersportverbond onderscheidt de volgende zaken, te bestellen via de webshop:

  • Jaar of maand licentie voor personen vanaf het jaar waarin de persoon 26 jaar wordt
  • Jaar of maand licentie voor personen t/m het jaar waarin de persoon 26 wordt 

Om een bestelling te kunnen plaatsen in de webshop heb je een account nodig op Mijn Watersportverbond.

Hier is te zien welke gegevens we van je hebben vastgelegd en welke wedstrijddocumentatie er op jouw naam staat. Lukt het inloggen niet? Stuur een mailtje naar wedstrijdsport@watersportverbond.nl, maar maak geen nieuw account aan indien je je wachtwoord bent vergeten.

Algemeen

Controleren op licenties is tijdrovend voor wedstrijdcomités, maar het is wel nodig. Deelnemers kunnen hun licentie en lidmaatschap aan het wedstrijdcomité laten zien via Mijn Watersportverbond op een mobiele telefoon.

Het Watersportverbond kan steekproefsgewijs deelnemerslijsten opvragen bij de organiserende autoriteit en controleren. 

Het Watersportverbond kan de organiserende autoriteit van het evenement en/of de verantwoordelijke persoon van een boot waarvan de bemanning of boot niet voldoet aan de wedstrijd documentatie hierop aanspreken.

In bijzondere gevallen kunnen evenementen een vrijstelling aanvragen bij het Watersportverbond, indien het deelnemersveld zich niet leent voor bepaalde wedstrijd documentatie.

Peter de Jong
Wedstrijdsport

Vragen over dit dossier? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond