Demissionair kabinet: geef ons vertrouwen

Directeur van het Watersportverbond Arno van Gerven snijdt in zijn wekelijkse column actuele onderwerpen aan in de watersport.

15 april 2021

Door corona ben ik gaan twijfelen aan mijn gezond verstand. Dat is geleidelijk gegaan, maar het begint me de laatste weken allengs meer parten te spelen. Op steeds meer vragen kan ik geen antwoorden geven. Althans, antwoorden die beredeneerd en logisch zijn en niet voelen als een luchtverplaatsing. Ik zal u een paar voorbeelden geven. Misschien kampt u met dezelfde verschijnselen.

  1. In de routekaart van het demissionair kabinet worden de terrassen eerder vrijgeven (april) dan sporten in de buitenlucht (mei). Hoe kan dat?

  2. Is een biertje drinken op het terras gezonder dan met je vaartuig met elkaar/met je team het water opgaan en in actie te zijn?

  3. Als terrassen open mogen, mogen we dan ook de terrasstoelen uitzetten bij de clubhuizen van watersportverenigingen en langs de kades?

  4. Waarom gaat het al wekenlang over terrassen en geen enkele keer over sporten? Terwijl sporten ons gezonder en mentaal weerbaarder maakt. Is daar een gezonde verklaring voor? Bovendien sport je twee tot drie keer per week, dat zou ik voor terrasbezoeken ontraden.

  5. Uit allerlei wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat besmettingen in de buitenlucht nauwelijks voorkomen. Iers onderzoek meldde vorige week zelfs, dat in Ierland een op de duizend besmettingen buitenshuis is gebeurd. Waarom wordt de watersport niet sneller vrijgegeven? De stap om onze sport zonder belemmeringen uit te oefenen is klein. We kunnen nu al starten.

  6. Het Watersportverbond heeft samen met de watersportsportverenigingen en watersportliefhebbers bewezen aanpassingen te kunnen doorvoeren en veilig evenementen te organiseren. Waarom is er bij de overheid zo weinig vertrouwen dat we dit met onze achterban niet veel eerder kunnen oppakken dan midden juni?

 

Maar goed, laat ik vooropstellen, dat de dilemma’s groot zijn en veelomvattend. Corona verwoest nog steeds levens en de zorg van ziekenhuizen is begrijpelijk. Logisch dat het kabinet nu nog niet versoepelt.

Toch blijft het vreemd dat er data in een routekaart worden gepresenteerd die nog met zoveel twijfels zijn omgeven. Daarnaast zijn de aangekondigde verruimingen voor de sport vaag. Dit leidt tot veel vragen en geruchten. Zo zou de 1,5 meter nog de gehele zomer gelden voor de sport. Een ongezond en onzinnig plan, mocht het waar zijn. Teamsporten en zeilen in grotere samenstelling zijn veilig te organiseren. We zullen echt de weg sneller vrij moeten maken om onbelemmerd te kunnen varen en wedstrijden te organiseren. Immers, als je op het terras kunt zitten, is dat helemaal het geval voor een zeilboot, schip, kano, kajak, board of sup. Daarom delen we nu al concrete tips wat je kunt doen om straks snel te handelen.

Kabinet, geef ons dat vertrouwen, je krijgt er verstandige oplossingen voor terug.

Lijkt me gezond.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Demissionair kabinet: geef ons vertrouwen