Investeren in 'een levenslang Watersportvereniging Wolphaartsdijk' werpt vruchten af

27 juli 2023

Investeren in 'een levenslang Watersportvereniging Wolphaartsdijk' werpt vruchten af

De Watersportvereniging Wolphaartsdijk is een vereniging met ruim 900 leden en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé jeugdzeilplek van Zeeland. Een plek waar vooral veel geïnvesteerd wordt, in plezier op én naast het water. En dat begint al vroeg. Kinderen van 4-7 jaar kunnen naar de Spetterclub. Waar de kleinsten, voorzien van zwemvest, gaan krabben vangen, knutselen, een keer mee in een rib en een wedstrijdje kijken. Allerlei activiteiten om de haven te verkennen. 

Jeugdzeillessen in de Optimist, RS Feva of Splash

Als je (jeugd) lid bent van de WSVW (of je ouders) kun je elke zomer deelnemen aan de Jeugdzeillessen in de Optimist, RS Feva of Splash. Volgens het systeem van de Stichting Commissie Watersport Opleidingen (CWO) leren de instructeurs ieder jaar vele jonge zeilers de beginselen van het zeilen. 

“We investeren veel in activiteiten om het zeilen heen, legt Arjan Rijnaard uit. Arjan is opleidingscoördinator en sinds afgelopen juni ook jeugdcommissaris. “Een aantal jaren geleden zijn we begonnen om een levenslang WSVW te introduceren. Dat brede en langlopende concept kost tijd en vraagt op vele fronten investeringen, maar het werpt zijn vruchten af.”

“En het is helaas waar dat wij dé jeugdzeilplek van Zeeland zijn. Aan de ene kant zijn we daar natuurlijk blij mee. Maar als wij bij jeugdwedstrijden van de Delta Combi zien dat bijna alle kinderen bij onze vereniging zitten maken we ons ook wel een beetje zorgen.”

“Wij hebben eigenlijk altijd wel een regiofunctie gehad, omdat we goede faciliteiten hebben en over eigen accommodatie beschikken. Met 500 ligplaatsen aan het Veerse Meer, faciliteiten op de kant voor 200 kleine bootjes, een groot grasveld, speeltuin en een grote barbecue plaats met 10 picknicktafels staan we echt bekend als een familiehaven.”

“De recreatiecommissie zorgt voor toertochten, cursussen en feesten. Het clubblad is de Vaan en clubhuis Het Oorlam is onze huiskamer waar je koffie en thee kunt halen. De havencommissie is verantwoordelijk voor de havens, terreinen en gebouwen die voor elk gezinslid een aangenaam verblijf mogelijk maken.”

Opleidingslocatie voor instructeurs, trainers en coaches

Watersportvereniging Wolphaartsdijk is een Watersportverbond erkende opleidingslocatie voor instructeurs (CWO), trainers, coaches en officials. Dit betekent dat de vereniging zelf een opleiding tot instructeur en trainer/coach aanbiedt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de elektronische leeromgeving van de Watersport Academy. In deze leeromgeving is het opleidingsprogramma vormgegeven. 

Door middel van opdrachten, die ze op de vereniging uitvoeren, gaan instructeurs en trainers door hun opleidingsprogramma. Hierbij worden ze, op de vereniging, begeleid door een leercoach. Uiteindelijk levert dit gekwalificeerde instructeurs en trainers op die op een veilige, leuke en leerzame manier lessen en trainingen verzorgen. 

Instructeurs komen uit de breedtesport

“Als het gaat over het zeilen hebben we echt geleerd dat het belangrijk is om zowel voor de wedstrijdsport als de breedtesport iets te bieden,” legt Arjan Rijnaard uit. “Wij willen graag zeilers voor het leven begeleiden en opleiden, dat hoeven geen wedstrijdzeilers te zijn. Dus we organiseren vooral gezellige tochtjes, ergens naartoe varen en een ijsje halen, dat doen we veel met onze Splashgroep. De kunst is om kinderen in de leeftijd van 13 - 16 jaar op de vereniging te houden. Uit die groep breedtesporters komen je instructeurs.”

Testlocatie voor nieuwe CWO webapplicatie watersportdiploma.nl

Deze zomer is Watersportvereniging Wolphaartsdijk een van de drie locaties die de nieuwe CWO webapplicatie watersportdiploma.nl in gebruik heeft genomen. Deze webapplicatie zal het huidige online watersportpaspoort en de database Salesforce vervangen. 

Watersportdiploma.nl wordt vanaf 1 januari 2024 door alle CWO erkende leslocaties gebruikt voor o.a. 

  • Registratie vorderingen eigen vaardigheid
  • Uitgeven van vorderingenstaten en diploma’s
  • Registratie van instructeursdiploma’s
  • Aanvragen van PvB’s

Het vernieuwen van de webapplicatie is onderdeel van het project CWO 3.0. Dit project is opgestart vanuit de twee moederorganisaties, Watersportverbond en HISWA-RECRON.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond