Wedstrijddocumentatie zeilen

Alles wat je nodig hebt om mee te doen aan een zeilwedstrijd. Denk hierbij aan onder andere (wedstrijd)licenties en certificaten (meetbrieven).

Benodigdheden wedstrijdzeilen

Voor wedstrijden gevaren onder het Reglement voor Wedstrijdzeilen (zeilen, kite- en windsurfen) zijn er een aantal zaken waar je aan moet voldoen. Hieronder geven we aan wat er nodig is.

Conform nationale bepalingen bij RvW 46 en 47 dient het wedstrijd comité zich ervan te overtuigen dat aan deze verplichtingen zijn voldaan.

Lidmaatschap

Lidmaatschap van een bij het Watersportverbond aangesloten vereniging is verplicht conform RvW 75 voor de verantwoordelijke persoon aan boord. Ben je geen lid van een bij het Watersportverbond aangesloten vereniging, dan kun je een evenement lidmaatschap aanschaffen bij DMTRA.

Wedstrijdlicentie 

(Reglementen en teksten op basis van 2019 n.a.v. toezegging tijdens ALV 14/12/19)

Om deel te kunnen nemen aan officiële wedstrijden die vallen onder de jurisdictie van het Watersportverbond, moeten deelnemers in het bezit zijn van een geldige licentie.

Er zijn verschillende soorten licenties. De verantwoordelijke persoon aan boord moet beschikken over een geldige wedstrijdlicentie en de overige leden aan boord over een geldige wedstrijd- of bemanningslicentie. Voor eenmalige deelname is er ook een evenement licentie.

Op grond van de bepalingen van het Watersportverbond bij de regels 46, 47 en 78 van de Regels voor Wedstrijdzeilen (RvW) zijn organisatoren van zeilwedstrijden verplicht te controleren of alle bemanningsleden aan boord van een deelnemende boot in het bezit zijn van de voorgeschreven licenties. 

Om eenvoudig de geldigheid van licenties te controleren, is het verstandig om bij de inschrijving te vragen naar het relatienummer van de deelnemer. De relatienummers van de deelnemers zijn uniek en kunnen eenvoudig worden opgezocht in de lijst met geldige licenties. Is het relatienummer niet opgegeven dan kan de geldigheid van de licentie niet worden bepaald.

Certificaat (voorheen Meetbrief)

Conform RvW 78.1 dient een boot te voldoen aan de klassenvoorschriften en, indien daarin voorgeschreven, te beschikken over een geldig (meet)certificaat. Hier kan je per klasse zien welke documenten nodig zijn en hoe je die kan verkrijgen. Hier vind je diverse IRC, ORC, RPL en V/VA (meet)formulieren.

Zeilnummer

Conform RvW 77 en app G.1.1(c) dient een boot te varen onder een zeilnummer, uitgegeven door het Watersportverbond, of indien zo voorgeschreven in de klassenvoorschriften, door de klassenorganisatie, de bouwer of World Sailing. Hier kan je per klasse zien welke instantie het zeilnummer uitgeeft.

Zeilstickers

Indien zo voorgeschreven in de klassenvoorschriften, moeten zeilen voorzien zijn van een certificerings kenmerk (sticker of button) ter bevestiging dat het zeil binnen de regels van de eenheidsklasse valt, of ter bevestiging dat de maten van het zeil conform de regels van de ratingklasse zijn. Uw zeilmaker beschikt over dit certificering kenmerk  en plaats deze in het zeil.

Webshop

Het Watersportverbond onderscheidt de volgende zaken, te bestellen via de webshop:

 • Wedstrijdlicentie voor personen vanaf het jaar waarin de persoon 26 jaar wordt
 • Wedstrijdlicentie voor personen t/m het jaar waarin de persoon 26 wordt 
 • Meting van een boot conform een eenheidsklasse, inclusief uitgifte van een zeilnummer
 • Meting van een boot conform een rating formule, inclusief uitgifte van een zeilnummer
 • Uitgifte van een (meet of rating) certificaat conform de klassenvoorschriften
 • Uitgifte van een (persoonlijk) zeilnummer conform de klassenvoorschriften

Om een bestelling te kunnen plaatsen in de webshop heb je een account nodig op Mijn Watersportverbond. Hier is te zien welke gegevens we van je hebben vastgelegd en welke wedstrijddocumentatie er op jouw naam staat. Lukt het inloggen niet? Stuur een mailtje naar wedstrijdsport@watersportverbond.nl en maak geen nieuw account aan.

In verband met de uitvoering van beslissingen genomen tijdens de ALV van 14/12/19 zullen alle in 2019 actieve bemanningslicenties worden verlengd tot 30/4/2020. Indien je in 2019 geen bemanningslicentie had, maar deze vóór 30/4/2020 wel nodig hebt, verzoeken wij je contact op te nemen met wedstrijdsport@watersportverbond.nl.

Evenementlicenties blijven tot 30/4/2020 beschikbaar via het wedstrijdkantoor van een evenement.

Algemeen

De organiserende autoriteit kan een deelnemerslijst indienen bij wedstrijdsport@watersportverbond.nl in excel format met de volgende velden:

 • Naam evenement
 • Datum eerste wedstrijddag
 • Klasse
 • Zeilnummer
 • Naam sporter
 • Verantwoordelijke persoon aan boord (j/n)
 • Licentienummer (is hetzelfde als het relatienummer)

Het Watersportverbond kan steekproefsgewijs deelnemerslijsten opvragen bij de organiserende autoriteit en controleren. Het Watersportverbond zal de Organiserende Autoriteit binnen twee dagen op de hoogte brengen van welke deelnemers de licentie en/of lidmaatschaps-plicht niet gevalideerd kan worden, ter publicatie op het noticeboard.

Het Watersportverbond kan de organiserende autoriteit van het evenement en/of de verantwoordelijke persoon van een boot waarvan de bemanning of boot niet voldoet aan de wedstrijd documentatie hierop aanspreken.

In bijzondere gevallen kunnen evenementen een vrijstelling aanvragen bij het Watersportverbond, indien het deelnemersveld zich niet leent voor bepaalde wedstrijd documentatie.

Aanbevolen artikelen

Rating formulieren

ORC, IRC, RPL, V/VA ratingsysteem aanvraag formulieren.

Arend van Bergeijk
Manager Wedstrijdsport

Vragen over dit dossier? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond