Belangenbehartiging: onmisbaar voor de toekomst van de watersport

Waarom belangenbehartiging essentieel is

7 mei 2025

Het Watersportverbond zet zich in voor alle watersporters, zodat iedereen met plezier sportief en recreatief kan genieten op het water. Met de toenemende drukte en belangen op het water is het behoud van veilige en vrije vaargebieden en toegankelijke opstapplaatsen allesbehalve vanzelfsprekend. Het Watersportverbond zet zich dagelijks in om deze uitdagingen het hoofd te bieden, maar dat kunnen we alleen als collectief.

Wildgroei lokale heffingen en belastingen

De afgelopen jaren zien we een toename van lokale heffingen, zoals toeristenbelastingen, liggelden en vaarvignetten. Dit wordt vaak ingevoerd zonder overleg met watersporters en leiden zelden tot betere voorzieningen. In steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem moeten recreanten soms betalen voor een korte tussenstop, terwijl bruggen en sluizen kampen met storingen en beperkte bedieningstijden.

Aandringen op beheersing woekerende waterplanten

Daarnaast vormen woekerende waterplanten een groeiend probleem. Maaien blijkt geen duurzame oplossing, waardoor samenwerking met ecologen en nieuwe methoden noodzakelijk zijn. Het Watersportverbond werkt samen met HISWA-RECRON en andere instanties aan een geactualiseerde aanpak, inclusief een nationale 'waterplantenmelder' om overlast te signaleren en beheerders gericht in actie te laten komen.

Betere coördinatie onderhoud bruggen en sluizen

Het Watersportverbond pleit tevens voor betere landelijke afstemming van onderhoud aan bruggen en sluizen, om onnodige hinder voor recreatievaart te voorkomen. Door gebrek aan coördinatie tussen beheerders zoals provincies, Rijkswaterstaat en gemeenten ontstaan er regelmatig onverwachte stremmingen tijdens het vaarseizoen. Het Watersportverbond roept op tot transparantere communicatie, vroegtijdige planning en samenwerking om de vaarwegen optimaal toegankelijk te houden.

Wat het Watersportverbond doet

Met 16 regioteams en meer dan 60 vrijwilligers is het Watersportverbond actief op zowel nationaal als regionaal niveau. We overleggen met overheden, natuurbeheerders en andere instanties over werkzaamheden aan infrastructuur, natuurbescherming en regelgeving. Door vroegtijdig betrokken te zijn, kunnen we invloed uitoefenen op besluiten die de watersport raken.

Samen staan we sterker

Belangenbehartiging is een gezamenlijke inspanning. Hoe groter ons collectief, hoe krachtiger onze stem. Als bestuurder van een aangesloten vereniging speelt je een cruciale rol. Door actief deel te nemen aan regioteams, informatie te delen en betrokken te zijn bij beleidsontwikkelingen, versterken we onze positie.

 

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met Marc de Nies, belangenbehartiger bij het Watersportverbond: marc.de.nies@watersportverbond.nl.

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen In mijn regio Recreatie

De partners van het Watersportverbond