Proef Rijkswaterstaat: extra bedientijden brug in westelijke Staande Mast Route

7 april 2022

Proef Rijkswaterstaat: extra bedientijden brug in westelijke Staande Mast Route

De brug Rijksweg 9 over het Zijkanaal C gaat in juli en augustus vaker open voor scheepvaart. Rijkswaterstaat test hiermee of files van auto’s dan korter worden.

De brug Rijksweg 9 over Zijkanaal C is onderdeel van de Staande Mast Route. In juli en augustus is het druk op de weg met (vakantie)verkeer. Daarom ontstaan er lange files wanneer de brug open staat. De file loopt zelfs op tot in de Wijkertunnel. Dit is voor Rijkswaterstaat (RWS) onaanvaardbaar. Daarom doet RWS een proef. In juli en augustus gaat de brug op werkdagen twee keer extra open: één keer in de ochtend en één keer in de middag. Doordat de brug vaker en korter open is, hoopt RWS dat auto’s minder lang hoeven te wachten en de files korter worden. 

 

Eén richtingsverkeer

RWS staat doorvaart alleen toe in één richting. De vraag van het Watersportverbond om tegengestelde doorvaart toe te staan, wees RWS af. RWS vindt de doorvaart breedte van de brug (ca. 8 m.) hiervoor te smal. Ook bij een zeer klein aanbod van schepen blijft het eenrichtingsverkeer in principe gelden, maar de aanwezige brugwachter mag anders beslissen.

 

De openingstijden voor de proef in juli en augustus zijn:

10.30 uur - doorvaart van noord naar zuid

11.00 uur - doorvaart van zuid naar noord

13.45 uur - doorvaart van noord naar zuid

14.15 uur - doorvaart van zuid naar noord

20.15 uur – doorvaart beide richtingen (ongewijzigd)

 

De openingstijden in de weekenden blijven ongewijzigd:

09.30 uur

13.15 uur

19.00 uur

De bedientijden voor de avond blijven ongewijzigd evenals de bedientijden op zaterdag, zondag en feestdagen. In het najaar van 2022 wordt de proef geëvalueerd en het Watersportverbond is uiteraard zeer nieuwsgierig naar de uitkomsten hiervan.

 

Meer weten over de Staande Mast Route? Kijk op:

https://varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/staande-mast-route 

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond