Doe jij ook mee aan het opschonen van onze wateren?

19 maart 2024

Doe jij ook mee aan het opschonen van onze wateren?

Met het voorjaar, de landelijke opschoondag en het watersportseizoen voor de deur duiken de sup clean ups ook weer op. We hebben voor de maanden maart en april een aantal activiteiten voor je op een rijtje gezet! Niet alleen leuk omdat we elkaar dan een handje kunnen helpen, het is ook een fijne aanleiding om weer lekker het water op te gaan. Mis je nog een activiteit in het rijtje, dan kun je onder deze oproep op Instagram alle details achterlaten zodat mensen uit de buurt aan kunnen sluiten.

Haak aan bij Wetterkr8 in Franeker op 22 en 29 maart

Het vroege voorjaar is een ideale periode om onze mooie Fryske wetters op te schonen. Het riet is dan nog niet in de groei waardoor je het zwerfvuil van de afgelopen winter beter ziet liggen en er handiger bij komt komen. Vooral met de sup. 

Op 22 en 29 maart kun je in Franeker het water op voor een gezellige sup tour met Loesanne Velstra van Wetterkr8. Onderweg wordt alles uit het water gehaald wat daar niet hoort. En na afloop is er warme chocolademelk of thee met lekkers en ontvang je als bedankje een originele Dopper.


23 maart: de eerste stop van Clean up on Tour in Almere

Het initiatief van het Watersportverbond en partner Allianz om gedurende het seizoen met SUP’s door Nederland te trekken en zoveel mogelijk vuil uit het water te halen, begint aan haar derde seizoen.

De eerste stop is Almere. Op de nationale opschoondag op 23 maart, kan je daar op een SUP stappen. Gedurende een tocht van twee uur vis je samen alles uit het water wat je tegenkomt en er niet hoort. Per groep is plek voor 16 personen, en de minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. Heb je nog nooit op een SUP gestaan? Geen probleem. Een ervaren SUP instructeur leert je de eerste kneepjes van het vak aan wal en geeft tips en adviezen onderweg. Deelname is gratis en materiaal wordt beschikbaar gesteld.


30 maart: sup clean up op de Loosdrechtse plassen

Al 13 jaar vindt er jaarlijks een Clean Up Tour plaats op de populaire Vuntus, beter bekend als ‘de parel van de Loosdrechtse plassen’. Tientallen suppers verzamelen zich ook dit jaar weer op het water om, als begin van het watersportseizoen, al het zwerfafval op te ruimen.

Deelname is gratis en na afloop is er op de sup school voor alle deelnemers een warm drankje en zelfgemaakte appeltaart. Heb je een eigen board? Dan kun je nog meedoen. 

Op zoek naar een eigen SUP board? 

Wil je volgend jaar ook graag met een eigen board meedoen? Tijdens dit openingsweekend worden er boards verkocht met heel veel korting dus neem je bankpasje mee want na de sup clean up kunnen deelnemers als eerste komen shoppen.


28 april: the day after Koningsdag het water op in Alkmaar 

Koningsdag in de kaasstad Alkmaar is altijd al een feestje. En inmiddels is het ook traditie dat het de dag erna een feestje op en aan het water is: de sup it up met Nanda van den Ham van El Kombi SUP. 

In Alkmaar kun je meehelpen vanaf het water of vanaf de kant. Trek je wandelschoenen aan en loop via de kade, het park en het centrum met ons mee. Gewapend met een grote glimlach, prikstok en afvalzak nemen we al het zwerfafval dat we tegenkomen mee. Een belangrijke activiteit want vrijwel al het afval dat in het water ligt, lag eerst op de kant. Het gebeurt vaak dat afval tussen aangemeerde bootjes en de kade blijft hangen en dat de suppers er niet bij kunnen, maar de trashwalkers wel.

De suppers gaan met sup, paddle, schepnetje en/of knijper het water op. De boards, bakjes, netjes en knijpers van El Kombi Sup zijn gratis beschikbaar. Er vaart een bootje mee op het water om ons te helpen en onderweg is er tijd voor koffie, thee en wat lekkers.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

In mijn regio Recreatie Events

De partners van het Watersportverbond