Energy Challenge: Missie H2 helpt jouw vereniging te verduurzamen

11 januari 2024

Energy Challenge: Missie H2 helpt jouw vereniging te verduurzamen


Het Watersportverbond is, in samenwerking met Missie H2 en de Koninklijke Nederlandse Roei Bond (KNRB), een traject gestart om verenigingen te helpen bij de verduurzaming van hun accommodaties. Hiervoor is afgelopen zomer een behoefteonderzoek gedaan. Dankzij de resultaten van dit onderzoek hebben we beter begrip gekregen van de uitdagingen en obstakels waar verenigingen mee te maken hebben bij het verduurzamen van verenigingsaccommodaties en is er een actieplan opgesteld om verenigingen doelgerichte ondersteuning te kunnen geven.

 

Resultaten duurzaamheid behoefteonderzoek

Het onderzoek werd door 140 bestuurders ingevuld, waarvan 56% bestuurders van watersportverenigingen lid van het Watersportverbond. De resultaten brengen verschillende kanten van het thema duurzaamheid aan het licht:

  •   9 op de 10 verenigingen vinden duurzaamheid heel belangrijk
  •   Bij 34% van de bestuurders staat het thema duurzaamheid in de top-5 belangrijkste thema’s voor de vereniging
  •   De belangrijkste redenen om met duurzaamheid aan de slag te gaan zijn de bijdrage aan het milieu, de kostenbesparing en de vraag vanuit de leden
  •   Eenvoudige verduurzamingsmaatregelen, zoals het overgaan op LED-verlichting en het lager zetten van de verwarming, wordt bij het merendeel van de verenigingen reeds toegepast.

 

Verduurzamingsplannen

Van alle verenigingen die hebben meegedaan aan het onderzoek, geeft twee derde aan in 2024 verduurzamingsplannen te hebben. Daarbij worden zonnepanelen het meest genoemd, maar ook een warmtepomp en dakisolatie staan hoog op het lijstje. Op de vraag of de vereniging hulp wil ontvangen bij het verder verduurzamen van de sportaccommodatie reageert de helft van de groep positief. Zeker bij het bepalen van de geschikte verduurzaming mogelijkheden is veel behoefte aan advies. Ook op het gebied van financiering, zoals hulp bij het aanvragen van subsidies of het aangaan van sponsordeals rondom verduurzaming, is behoefte aan ondersteuning.

 

Het vervolg: de Energy Challenge

Op basis van alle informatie is door Missie H2 en haar partner Remeha een pakket van voordelen samengesteld voor roei- en watersportverenigingen die willen meedoen aan de Energy Challenge. Met de Energy Challenge willen wij met zoveel mogelijk verenigingen samenwerken aan een duurzamer sportklimaat. De voordelen zijn:

  • Gratis adviesgesprek op locatie
  • Gratis uitwerken advies
  • Gratis advies aan installateur voor optimaal ontwerp (en daarmee optimaal rendement verduurzaming)
  • 5% korting op (brutoprijs) producten via cash back actie
  • Excl. installatiewerkzaamheden
  • Info over mogelijke subsidiekanalen

Ook verenigingen die niet aan het duurzaamheidsonderzoek hebben meegedaan kunnen zich opgeven voor de Energy Challenge. Let op: geef je voor 15 februari op!

 

Gratis adviestraject en korting op producten

Eén van de voordelen voor verenigingen is een gratis adviesgesprek op locatie. Dit gesprek geeft inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden van de accommodatie van de vereniging en is geheel op maat gemaakt. Zit jij in het bestuur van een watersportvereniging en hebben jullie plannen om in 2024 te gaan verduurzamen? Schrijf je eenvoudig in op de interesselijst voor deze voordelen via onderstaande knop. Remeha neemt daarna contact op voor het plannen van de volgende stap.

Samen streven we naar een groenere toekomst voor de Nederlandse sport, en de Olympische Spelen in Parijs is onze eerste mijlpaal.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen

De partners van het Watersportverbond