Historische nautische evenementen voor in de agenda!

16 april 2024

Historische nautische evenementen voor in de agenda! 

De vele waterwegen in ons land zijn eeuwenlang de meest efficiënte manier geweest om mensen en goederen te vervoeren. Daarnaast droegen ze bij aan handel, transport en verbindingen met andere Europese landen. Wie van water, bootjes en maritieme historie houdt, kan de komende maanden op veel evenementen zijn nostalgische hart ophalen. Wij hebben enkele nautische evenementen met een historisch tintje op een rij gezet. 

Mis je nog een leuk evenement? Laat het ons weten dan voegen we de informatie toe aan het overzicht! 

9 t/m 11 mei - Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis

Dé week waar de sleepboten, opduwers en alle andere leuke activiteiten gaan zorgen voor een gezellige drukte. Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis werd voor het eerst gehouden in 1994. Enkele tientallen sleepboten meerden af aan de kades, het bleek het begin van een fantastisch evenement dat in 1995 en 1996 op herhaling ging. Het evenement kreeg zoveel publieke belangstelling dat het inmiddels elke twee jaar wordt georganiseerd. Bekijk het programma van de Nationale Sleepbootdagen 2024.

© NSD/Anja Bos

28 t/m 30 juni: Maasbrachter havendagen

De Maasbrachter Havendagen zijn, met ongeveer 20.000 bezoekers, uitgegroeid tot het grootste evenement van Midden-Limburg. Het tweejaarlijkse havenspektakel, waar ontspanning en maritiem zakendoen drie dagen lang hand in hand gaan, bestaat al sinds de vorige eeuw.

Het evenement begint met de intocht van historische schepen uit heel Nederland. Op zaterdag is de traditionele scheepvaart- en bedrijvenmarkt en de zondag staat in het teken van de Maasbrachter Haven Fair. Het volledige programma komt binnenkort online.

200 jaar Noord Hollands Kanaal

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat het Noord-Hollands kanaal in gebruik werd genomen, een directe waterverbinding met Amsterdam, Purmerend, Den Helder en de Noordzee. Het was een ontzettend groot project. Het kanaal werd bijna 80 kilometer lang en 37 meter breed. Rond de vijfduizend arbeiders werkten eraan mee. Er werd gegraven met de schop, paarden en handbaggermachines. De bagger die werd opgegraven, werd gebruikt voor het jaagpad. Over dit pad trokken paarden de grote zeeschepen voort. 

Door het graven van het kanaal konden veel bewoners opeens niet meer naar hun werk of familie. Over het 80 km lange vaarwater, werden daardoor vele bruggen gebouwd, met name vlotbruggen, in totaal negentien stuks. 

Onder de naam ‘Er zal zijn een kanaal’ vertelt de wisselexpositie in het Zijper Museum in Schagerbrug de rijke geschiedenis van het kanaal, dat bestemd was ‘voor de koopvaardij en ’s Konings Marine’.

26 oktober t/m 3 november (datum checken race): Strontrace van Workum naar Warmond

De strontrace is een zeilwedstrijd die start in Workum, waarna via het IJsselmeer naar de Bollenstreek wordt gevaren waar vanouds verse koemest, nu gedroogde koemest, moet worden afgeleverd. Vervolgens moet naar Workum worden teruggekeerd. De 'Oefening' recreëert de historische vaarroute waarbij mest van Friese boeren naar de Hollandse geestgronden werd vervoerd. In drie verschillende klassen varen onder andere skûtsjes, westlanders, klippers, zand aken en kraken mee.

Nadat de vrachtbrieven zijn getekend, de zakken met stront aan boord zijn gebracht en het startschot is gegeven, vertrekken de schepen in volgorde van loting naar Warmond. Onderweg mag alleen worden gejaagd, geboomd of gezeild. Masten worden gestreken om sneller onder bruggen door te kunnen en geslapen wordt er nauwelijks. 

In Oude-Wetering ontvangen de schepen een pot Veense augurken als symbolische retourvracht. Bij aankomst in Warmond worden de strontzakken gelost bij het theehuis aan de kade van park Groot Leerust, waar publiek hen kan toejuichen. Na een verplicht uur rust vertrekken de schepen weer naar Workum. Wie daar als eerste aanlegt, gaat naar huis met de Zilveren Brijlepel. 

Overige evenementen die de moeite waard zijn om te bezoeken of als deelnemers bij een van de schepen op te stappen zijn:

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Events

De partners van het Watersportverbond