Krijg, net als Surfclub Ter Aar, de opleiding assistent instructeur vergoed via het Sportakkoord

Foto header: Monique Neyzen

17 oktober 2023

Krijg, net als Surfclub Ter Aar, de opleiding assistent instructeur vergoed via het Sportakkoord

Elke gemeente ontvangt jaarlijks een bedrag van de rijksoverheid om te besteden aan de uitvoering van het lokaal Sportakkoord. Via het lokale Sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeenten lokaal af hoe zij met elkaar sport- en beweegambities kunnen bereiken. Er zijn ruim 250 services beschikbaar waar je als (watersport)vereniging gebruik van kunt maken. Het kosteloos aanbieden van de opleiding assistent instructeur is een van de mogelijkheden die voor een vereniging interessant kan zijn. 

Jari de Keijzer, voorzitter van Surfclub Ter Aar, nam hierover contact op met de gemeente Nieuwkoop: “We zagen de regeling in de nieuwsbrief van het Watersportverbond voorbij komen en hebben contact gezocht met de sportcoördinator in onze gemeente.” Inmiddels staat de opleiding ingepland voor het voorjaar.

Opleiding assistent instructeur

In deze opleiding leren deelnemers onder andere om lessen voor te bereiden, creatieve oefeningen te bedenken en aanwijzingen te geven. Het geeft veel inzicht in hoe ze kinderen en volwassenen op een leuke en veilige manier de beginselen van de watersport bij kunnen brengen. Na de opleiding kunnen ze, onder begeleiding van een instructeur 3, lessen verzorgen en binnen de vereniging verder groeien.

Tip: Samenwerken met verenigingen in de regio

Jari de Keijzer, voorzitter van de surfclub: “Deze opleiding geeft nieuwe trainers zelfvertrouwen en goede handvatten om mee aan de slag te gaan. Het is een opleiding op instapniveau, ook voor de jeugd die interesse heeft om training te gaan geven is dit een mooie eerste stap. Als vereniging kun je met de opleider die je toegewezen krijgt, zelf afstemmen wanneer de opleiding plaats gaat vinden, dat werkt heel fijn.”

“Op het moment dat we contact opnamen was er nog geen sportcoördinator aangesteld, zo nieuw was de regeling, maar inmiddels staat de opleiding gepland voor het voorjaar.” 

“Om de opleiding vergoed te krijgen, geldt een minimum van vijf en een maximum van negen deelnemers. Ik heb toen Windsurfvereniging Zegerplas in Alphen aan den Rijn benaderd of zij ook interesse hadden om deel te nemen. Met beide verenigingen zitten we nu op zes deelnemers voor de opleiding. We hebben op zich nog drie plekken die we kunnen vullen mocht er nog een andere vereniging uit de regio interesse hebben.”

Surfclub Ter Aar wil uiteindelijk graag stap maken naar CWO  

Bij Surfclub Ter Aar zijn ze sinds 2016 bezig om surfers op te leiden tot instructeurs. De club heeft nu ongeveer 110 leden en 12 actieve trainers. Jari: “Het ideale plaatje is dat we in de toekomst de overstap kunnen maken naar CWO. Dat geeft meer structuur, en ook meer handvatten voor de ervaren surfers. Er is dan een veel concreter doel om naartoe te werken waardoor er ook meer uitdaging in blijft zitten.”

“Als je als vereniging CWO diploma’s uit wilt gaan reiken dan moeten de trainers minimaal de opleiding assistent instructeur en instructeur hebben afgerond. Of in ieder geval een aantal van de groep de opleiding tot instructeur. Doordat we de opleiding assistent instructeur nu laagdrempeliger kunnen aanbieden, hopen we met een bredere groep trainers uiteindelijk die kant op te kunnen bewegen.”

Foto: Harrie Kentrop
Foto: Harrie Kentrop

Lokaal Sportakkoord

Op 1 april 2023 is het Sportakkoord II van start gegaan. Sportakkoord II is het vervolg op Sportakkoord I en bestaat onder andere uit een vervolg op de lokale sportakkoorden per gemeente. Als vereniging (sportaanbieder) kun je invloed hebben op de invulling van het lokale sportakkoord en gebruik maken van de services wanneer jouw plannen bijdragen aan de gestelde doelen. Er zijn ruim 250 services beschikbaar waar je als (watersport)vereniging gebruik van kunt maken. 

Daarnaast zijn er diverse trainingen en workshops voor ondernemers, clubbestuurders, clubkader en trainer-coaches, denk aan: Omgaan met pesten, diverse sportspecifieke trainersopleidingen, Code goed sportbestuur etc. Hierbinnen valt ook de opleiding assistent instructeur. Deze service wordt aangeboden door het Watersportverbond. 

Mocht je (nog) niet betrokken zijn bij het lokale sportakkoord in jouw gemeente, maar wil je alsnog aansluiten zoek dan contact met de gemeente of met de Adviseur Lokale Sport. 

Aanvragen via lokale clubondersteuner

De lokale clubondersteuner in jouw gemeente kan je adviseren welke service past bij jouw wensen en kan de gewenste service ook voor je aanvragen. Weet je niet wie jouw lokale clubondersteuner is stuur dan een mail naar sportakkoord@nocnsf.nl. Je wordt dan met de juiste persoon in contact gebracht.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond