Recreatiesector en Wijdemeren sluiten nieuw convenant (water)toeristenbelasting

15 juni 2022

Recreatiesector en Wijdemeren sluiten nieuw convenant (water)toeristenbelasting

Naar aanleiding van protest van het Watersportverbond en andere belangenorganisatie sluiten de Wijdemeerse recreatiesector en de gemeente een nieuw convenant (water)toeristenbelasting. Daarnaast komt er een adviescommissie uit de recreatiesector die de gemeenteraad adviseert over het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van het gebied en het terugvloeien van de opgehaalde gelden. Deze commissie kan het college ook advies geven over het heffen en invorderen van de toeristenbelasting.


Inspraak in bestedingen

Het Watersportverbond, HISWA-RECRON en Ondernemend Wijdemeren protesteerden in november tegen de voorgenomen en forse verhoging van de Forensen- en Toeristenbelasting in gemeente Wijdemeren. En met succes. Zij krijgen nu inspraak in de bestedingen. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen wethouders Jos Kea en Jan-Jaap de Kloet en een vertegenwoordiging van de drie belangenorganisaties. Met de komst van de adviescommissie wordt een duurzame samenwerkingsrelatie mogelijk en blijven college en de sector met elkaar in gesprek. Zo willen gemeente en ondernemers tot een gedragen systeem van toeristenbelasting komen. Zij gaan zich samen inzetten voor een kwalitatief hoogwaardig en toekomstbestendig Plassengebied.


Eerlijk en efficiƫnte inning

Gemeente Wijdemeren en de sector gaan zich richten op een eerlijke en zo efficiƫnt mogelijke inning van de belastingen. Het doel is om kosten voor het innen zoveel mogelijk te vermijden. Ook het bestand van de Toerisme- en de Forensenbelasting wordt geactualiseerd. Dat is nodig om een overzicht te krijgen van het huidig aantal verblijfsaanbieders en verblijvers (gasten). Gemeente en sector krijgen zo meer inzicht in de verschillende verblijfsvormen en het ritme van het verblijf. De resultaten van dit onderzoek moeten leiden tot een eerlijke belasting van bedrijven en watersportverenigingen en meer middelen om te werken aan duurzame instandhouding, kwalitatieve verbetering, vernieuwing en toezicht.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

Recreatiesector en Wijdemeren sluiten nieuw convenant (water)toeristenbelasting