Stremmingen: brug bij Pekela in Groningen dicht; sluizen Limburg dicht/beperkt werkzaam

Ook in Limburg: sluis St. Andries dicht en sluis Grave beperkt werkzaam

22 april 2021

Er gaat niets boven Groningen, zeggen ze. Maar als je midden in het vaarseizoen de brug bij Pekela wil passeren, denk je daar toch anders over. Door restauratiewerkzaamheden zit de brug dicht. Het regioteam Groningen/Drenthe van het Watersportverbond heeft protest aangetekend en de gedeputeerde van de Provincie gevraagd werk te maken van een betere afstemming.

Het regioteam Groningen/Drenthe van het Watersportverbond heeft gedeputeerde Wulfse van Groningen een brief gestuurd. Hierin wordt gevraagd om het gezamenlijk optrekken van provincie, gemeenten en watersporters om de watersport in de provincie Groningen beter te promoten. Aanleiding voor de brief is de stemming van het Pekelder Hoofddiep tijdens het vaarseizoen door de gemeente Pekela.

 

Groot gebied afgesloten voor watersporter

 Een aantal bruggen in het Pekelder Hoofddiep moet worden gerenoveerd. Maar om dit tijdens het vaarseizoen te doen, is slecht voor het toerisme in Pekela en Oldambt, echter ook voor de aangrenzende regio’s. Door het stremmen van deze vaarweg, wordt een groot gebied afgesloten voor de watersporter. 

 

Watersport stopt niet bij de gemeentegrens

Het regioteam is al langer bezig om de provincie en gemeenten op één lijn te krijgen. Ze werken allemaal als eilandjes binnen hun eigen grensgebied. Maar watersport stopt niet bij het bord van de gemeente. Gemeenten en provincie moeten inzien dat ze deel uitmaken van een groter vaargebied en daar rekening mee houden met onderhoudswerkzaamheden en de bedieningstijden van bruggen en sluizen.

 

Positieve actie van gedeputeerde

Helaas kan Wulfse de stremming van het Pekelder Hoofddiep niet tegenhouden. Wel heeft de gedeputeerde toegezegd alle waterpartijen, zoals provincie, Rijkswaterstaat, gemeenten, waterschappen en Watersportverbond, bij elkaar te halen om een gezamenlijke agenda op te stellen. 

Gedoe sluizen in Limburg

Bij de sluis Sint-Andries zijn sinds 15 maart stremmingen door problemen met de sluisdeuren. Tot en met 13 mei 23.59 uur zal de sluis niet werken, omdat er noodzakelijke reparaties worden uitgevoerd. Bij sluis Grave zijn er werkzaamheden aan de John S. Thompsonbrug. Van 06 april 07.00 tot 29 oktober 17.00 uur is de doorvaarthoogte onder de brug 1,5 meter lager.

De partners van het Watersportverbond