‘Utrechtse ganzen’ ontregelen Loosdrechtse Baggerwerkzaamheden

14 december 2022

‘Utrechtse ganzen’ ontregelen Loosdrechtse Baggerwerkzaamheden

Eindelijk, na vijf jaar voorbereiding, werd op 16 november jl. officieel het startsein gegeven voor het baggeren op de 1e tot en met de 5e Loosdrechtse Plas. Dat werd hoog tijd en de baggeropgave is dan ook één van de belangrijkste projecten binnen de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. Baggeren vergroot de bevaarbaarheid van het Loosdrechts Plassengebied en draagt bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit. En nu worden die werkzaamheden plotseling ontregeld.

Eind november werd onverwacht duidelijk dat de inrichting van het noodzakelijke baggerdepot in de polder Mijnden Zuidwest in strijd blijkt te zijn met artikel 6.47 van een interim omgevingsverordening van de provincie Utrecht. In die verordening wordt een baggerdepot in een ganzenrustgebied expliciet uitgesloten omdat het de rust verstoort voor ganzen die in het gebied willen overwinteren.

Daar zijn we mooi klaar mee’, reageert Tom Fick, vertegenwoordiger van het regioteam Vecht & Plassen van het Watersportverbond, ’ik verwacht daardoor toch de nodige vertraging. En wat het extra wrang maakt, is dat deze verordening is ingesteld in april 2021, terwijl een maand eerder was vastgesteld dat een weilanddepot op locatie Polder Mijnden Zuid West de meest kansrijke locatie is voor de bagger.’

De Provincies Utrecht en Noord-Holland gaan nu snel op zoek naar een oplossing en mogelijk kan die gevonden worden door de totale hoeveelheid geschikt grasland ten behoeve van deze ganzen elders uit te breiden. De komende weken worden deze - en mogelijke andere - oplossingsrichtingen verder uitgewerkt. Tot die tijd ligt de inrichting van dit depot stil. Op Noord-Hollands grondgebied gaan de werkzaamheden overigens wel door.

Zie ook vechtplassen.nl  

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond