Vijf nieuwe instructeurs in vier maanden bij KW Sneek

De Watersport Academy biedt verenigingen de mogelijkheid om eenvoudig en flexibel instructeurs en trainers te kunnen opleiden op de eigen vereniging.

8 juli 2021

De Watersport Academy biedt verenigingen de mogelijkheid om eenvoudig en flexibel instructeurs en trainers te kunnen opleiden op de eigen vereniging. Een kwalitatief sterke en constante aanwas van nieuwe trainers en instructeurs is voor verenigingen die een lesprogramma aanbieden erg belangrijk. Goed opgeleide trainers en instructeurs zijn de immers sleutel tot een optimale beleving van de sport en de vereniging. 

 

Overzichtelijke leeromgeving

De Koninklijke Watersportvereniging Sneek is sinds kort met de Watersport Academy van start gegaan. Voorheen werd hier de opleiding tot instructeur uitbesteed. Sandrine Röell zag echter in de Watersport Academy van het Watersportverbond de kans om met een kleine groep leden het leertraject binnen de vereniging te realiseren. “De Watersport Academy bood ons een goede basis van waaruit je instructeurs van je eigen vereniging kan opleiden. Het is in feite een overzichtelijke online leeromgeving met een heldere structuur, waar zowel het hele traject als alle opdrachten klaarstaan. Dat hoefden wij dus niet zelf neer te zetten en zo konden wij onze energie vooral steken in het overbrengen van ons enthousiasme op de instructeurs in spé.’

 

Ieder zijn eigen leertraject

In de online omgeving van de Watersport Academy wordt een cursist gekoppeld aan een leercoach. Sandrine is voor haar vereniging leercoach en kan zelf bepalen op basis van de ervaring en eigenschappen van de aspirant instructeur welke opdrachten van belang zijn. “Ik ben jarenlang instructeur geweest bij een vaarschool. Daar doorloopt een groep allemaal dezelfde stappen. Binnen een vereniging is het meer individualistisch.“ Met de Watersport Academy is de opleiding op maat gemaakt. De focus gaat uit naar wat de aspirant instructeur nog moet leren. Dat is voor de leercoach niet alleen een super leuke uitdaging, op deze manier kan iemand de opleiding veel sneller afronden.

 

Voortgang en motivatie

Ook goed aan de Academy is dat je bij aanvang van de opleiding vrijwel direct de praktijk in gaat. Niet eerst de klas in voor de theorie, het is vanaf moment één een combinatie. ‘Dat werkt enorm motiverend voor de instructeur in opleiding, want je bent direct met het doel bezig waar je het voor doet: lesgeven op het water’, aldus Röell. ‘Daarnaast kan je in de online omgeving precies zien waar je staat en hoe ver je nog moet. Dat is niet alleen voor de leercoach makkelijk, maar ook voor de instructeur in opleiding.’ 

 

Praktijk op de eigen vereniging of in de buurt

In Sneek zijn een tiental leden van start gegaan met het opleidingsprogramma. In vier maanden tijd hebben vijf instructeurs de opleiding afgerond. Doordat KWS zelf een leercoach in Sandrine heeft gevonden en zelf een lesprogramma aanbiedt, kunnen de instructeurs in opleiding zowel werken met een leercoach van de de eigen vereniging als de praktijkopdrachten op de eigen vereniging uitvoeren. 

Verenigingen die geen eigen leercoach in huis hebben of een eigen lesprogramma, kunnen via het Watersportverbond gekoppeld worden aan een leercoach en aan een vereniging in de buurt voor de praktijkopdrachten. ‘Dat heeft ook zo z’n voordelen. Door als aspirant instructeur bij andere verenigingen te komen zie en leer je weer andere dingen. Het lijkt mij bijzonder leuk als verenigingen elkaar op deze manier weten te vinden en kunnen versterken.’

 

Opleiding tot trainer, instructeur of wedstrijdleider

Bij de Watersport Academy zijn opleidingen ondergebracht voor trainer, instructeur of wedstrijdleider. Sneek was ook de eerste vereniging die eind vorig jaar startte met de opleiding Wedstrijdleider. Onder leiding van Johan Schurer, die samen met zijn vrouw Dina mede ontwikkelaar is van deze opleiding, staan 4 nieuwe wedstrijdleiders op het punt van afronden.

Voor meer informatie over de Watersport Academy voor jouw vereniging neem contact op via opleidingen@watersportverbond.nl.

De partners van het Watersportverbond