WBTR - leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

7 maart 2024

WBTR - leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

Watersportverenigingen moeten sinds 1 juli 2021 voldoen aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). De wet legt verplichtingen op om goed bestuur te waarborgen. Ben je er nog niet aan toegekomen? Ga er dan snel mee aan de slag. Realiseer je wel, het is geen eenmalige verplichting.

De wet is er gekomen als reactie op een aantal incidenten zoals financiële problemen, zelfverrijking van bestuurders, fraude en diefstal. Hoewel het in verreweg de meeste gevallen binnen verenigingen niet aan de orde is, komen ontsporingen vaker voor dan velen denken. Daarom stelt deze wet eisen aan onder meer besluitvorming en stemrecht. Ook het omgaan met tegenstrijdige belangen van bestuursleden is een belangrijk thema. De rol van het toezicht wijkt duidelijk af van de verplichtingen voor verenigingen tot nu toe. 

De wet maakt geen onderscheid tussen grote en kleine verenigingen en stichtingen. Evenmin is er verschil tussen betaalde bestuursleden of een bestuur dat bestaat uit vrijwilligers. In alle gevallen dient een vereniging of stichting aan bepaalde eisen te voldoen. Anders dan soms wordt geschreven of gezegd, gaat dat verder dan het opstellen en vastleggen van statuten. Dat is het slotstuk. Het gaat erom dat besturen met elkaar spreken over de invulling van goed bestuur en toezicht, dat vastleggen en onderhouden. 

De WBRT gaat vooral over:

  • Taakstelling van het bestuur
  • Aansprakelijkheid en de besluitvorming van de bestuurders en de toezichthouders met een tegenstrijdig belang aan dat van de organisatie
  • Tegenstrijdig belang
  • Afwezigheid van bestuursleden
  • Meervoudig stemrecht
  • Toezicht
  • Bindende voordracht
  • Raadgevende stem

LET OP: Een groot deel van wat de wet verplicht, is bij veel watersportverenigingen gelukkig al lang gangbaar in de praktijk.


Hoe controleer je of je voldoet aan de WBTR?

Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden:


WBTR-stappenplan maakt het makkelijk

Het online stappenplan en de bestuurs-checklist zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen een groot aantal samenwerkende verenigingen en koepelorganisaties. Ze leiden bestuursleden op een gemakkelijke manier langs alle verplichtingen, zodat zij tijd en energie kunnen richten op het doel van de vereniging of stichting. 

Met korting voor leden van het Watersportverbond

Leden van het Watersportverbond kunnen, tegen een korting op de reguliere prijs, gebruikmaken van het stappenplan.  Hiervoor krijg je alle uitleg (in tekst en met video), invulformulieren, conceptteksten, standaard-statuten en gratis gebruik van een juridische helpdesk. 

Ga naar www.wbtr.nl en gebruik onze kortingscode: Watersportverbond6WBTR

Meer weten? Kijk op www.wbtr.nl. Bestuurders van aangesloten verenigingen kunnen met vragen ook terecht bij het expertteam van het Watersportverbond.

 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond