Column: Wij zijn anders

24 maart 2022

Wij zijn anders

 

“Je zou minstens 20 minuten per dag in de natuur moeten doorbrengen, tenzij je het heel druk hebt, dan een uur,” schrijft iemand op LinkedIn. Het blijkt een citaat van de jonge Amerikaanse ecoloog Nadina Galle en is een paar dagen eerder door de Nederlandse Debatacademie gedeeld. Het bericht heeft 1380 likes en 62 commentaren, waarvan er een droogjes constateert: “In Nederland hebben we daar spijtig genoeg te weinig natuur voor.”

Wij willen samen met een cluster van 9 andere buitensportbonden ervoor zorgen, dat er in ons land meer ruimte komt om mensen in beweging te brengen in de gezonde buitenlucht.

Precies het punt wat wij willen maken met het manifest dat binnenkort naar buitenkomt en in samenwerking met acht andere Nederlandse buitensportbonden is gemaakt.

Nou zullen we niet meteen wakend over onze buitengrenzen de NAVO van de sport worden, maar wij willen er wel voor zorgen, dat er in ons land meer ruimte komt om mensen in beweging te brengen in de gezonde buitenlucht. Dat dat geen vanzelfsprekendheid is, heb ik inmiddels geleerd. Zodra je in ons land over sport begint, is de reflex bij de overheid om aan voetbal of hockey te denken: accommodaties, sportvelden en -hallen. Zeldzaam zijn de overheidsdienaren, die de associatie leggen tussen sporten en de invulling van de buitenruimte. Hoewel ze daar wel een belangrijke rol in kunnen spelen door sport integraal mee te nemen in de (bestemmings)plannen. Water met een aanlegsteiger in de buurt, roept alleen al een onschatbaar gevoel van vrijheid op. Iets wat met de macht van 10 wordt vergroot als je de deur achter je dicht kunt trekken en dichtbij de mogelijkheid hebt om hard te lopen, te wandelen, varen, skateboarden, vissen, paardrijden dan wel fietsen.

Dit zijn allemaal ‘voordeursporten’ die door de twee coronajaren ongekend snel in populariteit zijn gegroeid. Maar daarmee ook de vraag hebben vergroot naar plekken waar je dat duurzaam en veilig kunt doen: een beweegvriendelijk ingericht stedelijk en landelijk gebied.

Om die reden komt ons initiatief - een cluster van negen buitensportbonden, die de belangen vertegenwoordigt van miljoenen sporters – nu officieel in de lucht. Hiermee richten we onze pijlen niet alleen op een belangrijke positie op de beleidsagenda van sportkoepelorganisatie NOC*NSF, maar ook op de politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart volgend jaar en de gaande coalitiebesprekingen bij 352 gemeentes in Nederland. Met als doel: het creëren van meer grond en water om op te mogen sporten, extra financiële middelen en meer onderzoek naar sportbehoeften in de buitenruimte.

Doen wij dat niet, voortdurend uitleggen, dat wij anders zijn dan de accommodatie sporten, dan zullen we ondersneeuwen en terrein verliezen.

Gelukkig zit dat niet in onze natuur.

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond