Definitieve olympische selectie zeil-, kite- en windsurfsport Parijs 2024 bekend

15 februari 2024
Na de wereldkampioenschappen IQ Foil Windsurfen op Lanzarote is de Nederlandse olympische selectie in de zeil-, kite- en windsurfsport bekend. Luuc van Opzeeland en Sara Wennekes plaatsten zich als laatste voor het 11-koppige team. De olympische selectie is onderdeel van Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond. 
Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester
Tien olympische medailles, Team Allianz doet mee in acht disciplines
Op de Olympische Spelen wordt in het zeilen, kitefoilen en windsurfen gestreden om tien olympische medailles in tien verschillende disciplines. Voor Parijs 2024 is gekozen voor Marseille als locatie van de wedstrijden. Nederland is in acht van de tien olympische disciplines vertegenwoordigd.
De helft van de disciplines foilen 
De watersport heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van de tien olympische disciplines zijn er tegenwoordig vijf foiling. Dat wil zeggen ‘vliegend’ boven het water. Voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 heeft het IOC in overleg met World Sailing een aantal nieuwe olympische disciplines aangekondigd zoals IQ Foil en Formula Kite. Het Watersportverbond heeft afgelopen jaren in deze nieuwe klassen geïnvesteerd en, in drie van de vier, aansluiting bij de wereldtop heeft gevonden.
Bart Lambriex en Floris van de Werken
Bart Lambriex en Floris van de Werken
Team Allianz: Ambitie top drie van de wereld
Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond, bestaat momenteel uit zo'n 45 sporters. Uit deze selectie is deze olympische selectie voor Parijs 2024 ontstaan. Na interne selecties en in aanloop naar de volgende Olympische Spelen vindt een uitstroom plaats om die reden worden weer meerdere jonge talenten toegevoegd aan de Nationale Selectie, met het oog op deelname aan de Olympische Spelen van 2028 en 2032.
Arnoud Hummel is voor deze Olympiade hoofdcoach van de nationale selectie van het Watersportverbond en kijkt met vertrouwen uit naar deze zomer. 
“De ambitie van het Watersportverbond is om structureel bij de beste drie zeillanden van de wereld te horen, zo ook op de Olympische Spelen," steek Hummel van wal. "We worden in Marseille vertegenwoordigd door een relatief jong team waarvan de kwaliteit zeer hoog is, met meerdere wereldkampioenen in combinatie met talenten die zich succesvol kunnen meten met de wereldtop. Daarnaast kent dit team ook twee ervaren atleten die eerder een olympische medaille hebben gewonnen.”  

Deel dit artikel:

iQFoil KiteFoil ILCA7 ILCA6 49er 49erFX Nacra17

De partners van het Watersportverbond