Dwalen door Overijssel en Friesland

15 april 2024

Dwalen door Overijssel en Friesland

Tekst en foto: Wim Lammerts

In de kanobladen lees ik vaak stukjes van kano-ervaringen waaraan velen van ons nooit zullen toekomen. Dat is leuk om te lezen en daagt wellicht anderen uit hetzelfde of iets soortgelijks te ondernemen. Maar voor de liefhebbers van mooi kanowater dat niet zo ver van huis is, heb ik een aardige suggestie. In noordwest Overijssel en zuidoost Friesland ligt een vaargebied van ongekende grootte en schoonheid. 

Het gebied strekt zich uit van voormalige schans Zwartsluis in het zuiden tot aan Echtenerbrug in het noorden. Van het mooie stadje Blokzijl in het westen tot aan vestingstad Steenwijk in het oosten. Het omvat Nationaal Park Weerribben-Wieden, Rottige Meenthe & Brandermeer en het stroomgebied van de riviertjes de Linde en Tjonger. Het is gevarieerd in groot en klein vaarwater, met slootjes en kanalen, poeltjes en meren. Soms open, soms meer beschut, maar altijd mooi en aangenaam. Ook het landschap is afwisselend, van vergezichten, spannende dichte rietvelden tot besloten bosschages.

Het Tjeukemeer, het Giethoornsemeer,  de Beulaker Wijde, het Zwarte Water, de Belterwijde, Schutsloterwijde en Vollenhovermeer vormen het grote water. Daartussen liggen ontelbare kleinere meertjes, kanaaltjes en sloten. Dwalen door het gebied is het mooiste dat er is. En verdwalen is bijna onmogelijk, want er zijn vele oriëntatiepunten.

De watertoren van Sint-Jansklooster vormt in het westen een duidelijk baken, net als de kerktoren van Steenwijk in het oosten. Van zuid naar noord vormen de Arembergergracht, Walengracht, Wetering, Kalenbergergracht, Ossenzijlersloot en Scheene de ruggengraat van het gebied waar je altijd weer op terechtkomt. Linde en Tjonger vormen samen met Helomavaart een rondje rondom Driewegsluis en Kuinre.

Voor elk wat wils

Het gebied is door de uitgestrektheid en veelzijdigheid uitermate geschikt voor meerdaagse tochten, maar dagtochtjes zijn natuurlijk ook perfect te doen. De voorzieningen zijn zodanig dat er voor elk wat wils is om voluit te genieten. Steigertjes en graskanten nodigen, net als de terrasjes aan het water, uit tot aangenaam verpozen. Overnachten kan op de drie kanokampeer-platforms, op campings of bij B&B’s. Het laatste is dan ook weer een optie voor de vroege lente, herfst of zelfs de winter. Want eigenlijk is het gebied van februari tot begin april op zijn mooist.

Giethoorn kan op drukke dagen een uitdaging zijn, omdat veel amateurschippers geen idee van varen hebben. In Ossenzijl en Sint-Jansklooster bevinden zich respectievelijk bezoekerscentra van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Zelf je kano of kajak meenemen is natuurlijk een optie, maar er eentje huren behoort ook tot de mogelijkheden. 

Botenverhuur is op vele plaatsen te vinden en het aanbod is groot. Het ‘Kanoparadijs’ - een samenwerking tussen B&B-, horeca-, camping- en verhuurbedrijven - heeft diverse routes uitgezet die op internet te vinden zijn en helpen je weg te vinden.


Begeleiding

Wil je het gebied niet direct zelf ontdekken, maar dat liever in de groep of onder begeleiding doen, dan zijn er diverse mogelijkheden. Camping de Kleine Belterwijde kan een gids verzorgen die je meeneemt door de mooiste slootjes van Belt-Schutsloot. Een andere optie is de vierdaagse Kamper Kano Kampeer Klassieker in het weekend van Hemelvaart. Je doorkruist dan met tientallen anderen het zuidelijke deel.

Wanneer je het gebied in Noord-Nederland ook bezoekt maakt niet zoveel uit. Elk jaargetijde heeft zo zijn eigen charme. De zomerse drukte brengt gezelligheid en veel evenementen zoals de Corso en Gondelvaart. Maar ook opera en operette behoren tot de mogelijkheden. Voor- en najaar bieden juist weer rust en ruimte, en het gekwetter van de vogels of de vele herfstkleuren. De winter heeft de magie van sneeuw en rijp.

Kom je met eigen kano of kajak, dan zijn er overal geschikte instapplekken. Bijvoorbeeld in Wanneperveen, bij de ijsbaan met een kade en trailerhelling. Voldoende parkeerruimte is er bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl, of die van Natuurmonumenten in Sint-Jansklooster. Datzelfde geldt voor Belt-Schutsloot aan de Belterweg tegenover nummer 56 en middenin Kalenberg. Andere opties zijn naast de Weteringbrug (tussen Scheerwolde en Nederland), de Driewegsluis bij Nijetrijne, de Otterskooi te Dwarsgracht of bij het voetbalveld in Echtenerbrug. Geniet ervan!

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

In mijn regio Recreatie

De partners van het Watersportverbond