Kernploeg Optimist Club Nederland onderdeel Topsport Watersportverbond

28 april 2022

Kernploeg Optimist Club Nederland onderdeel Topsport Watersportverbond

De meest talentvolle zeilers van Optimist Club Nederland (OCN) maken in het najaar onderdeel uit van het Nationale Talenten Team (NTT) van het Watersportverbond. Dat maakten Jasper Jägers, voorzitter OCN, en Jacco Koops, hoofd talentontwikkeling van het Watersportverbond, vandaag bekend. Met deze stap willen beide partijen de doorstroom naar en aansluiting met de top versterken.

Dit is een grote en goede stap voor het jeugdzeilen in Nederland. De Optimist is en blijft de grootste jeugdklasse en is een belangrijke aanwas voor talent.

Optimist Club Nederland is een vereniging van Optimist zeilers, ouders en enthousiaste vrijwilligers. Deze klassenorganisatie heeft het doel de sport te promoten, het niveau van de Nederlandse Optimist jeugd te verhogen, de kern -en jeugdploeg te selecteren en te begeleiden en evenementen/trainingen te organiseren.

Door de kernploeg, een selectie van de 14 beste jeugdzeilers in deze klasse, te verbinden met de afdeling Topsport van het Watersportverbond, kan deze groep sneller profiteren van de (sporttechnische) kennis, ervaring en expertise die daar aanwezig is. De huidige Jeugdploeg zal worden ingericht als JTT (Jeugd Talenten Team). Deze jeugdige zeilers zullen eens paar maand als invite meetrainen met het NTT. Door deze stap kan de OCN zich ook meer gaan richten op de bredere groep Optimist zeilers. Vanuit de Optimist stromen de zeilers door naar andere klassen in de olympische voorkeurslijn.

Jasper Jägers, voorzitter OCN: ‘Dit is een grote en goede stap voor het jeugdzeilen in Nederland. De Optimist is en blijft de grootste jeugdklasse en is een belangrijke aanwas voor talent. Door onze beste zeilers nu onder te brengen bij de afdeling topsport van het Watersportverbond maken we een grote stap in de professionalisering van de begeleiding van deze zeilers. We hopen hiermee ook internationaal meer aansluiting te vinden. Ze krijgen sporttechnische begeleiding van wereldniveau en de grootste talenten zullen op deze manier meer met elkaar trainen. Wij geloven er echt in dat je alleen samen beter wordt. En dat geldt niet alleen voor de zeilers zelf, maar ook voor de organisaties en verenigingen die dit faciliteren.’

Jacco Koops, hoofd talentontwikkeling van het Watersportverbond: ‘Deze ontwikkeling is het resultaat van een veel nauwere samenwerking vanuit de afdeling topsport van het Watersportverbond met de klassenorganisaties en watersportverenigingen in Nederland. Door deze samenwerking met de OCN kunnen ook de beste (op basis van selectiewedstrijden) Optimist zeilers uitkomen binnen het NTT. Ons doel is om stabiele jonge goede zeilers op te leiden in een uitdagende, motiverende en plezierige leeromgeving waarbij de jonge mens/sporter centraal staat. Hierdoor krijgen ze een hoog basisniveau om van daaruit door te kunnen groeien naar een vervolg klasse en uiteindelijk succesvol te zijn op EK’s, WK’s en Olympische Spelen. De jonge optimist zeilers zullen samen met de andere NTT klassen (Nacra 15, ILCA, IQ foil, 29er en FX) centraal gaan trainen in binnen- en buitenland. Onder begeleiding van goede coaches zullen ze samen beter gaan worden.’

Het Nationale Talenten Team, onder leiding van hoofdcoach Marc de Haas, is een jonge groep zeil- en windfoil talenten wat de kweekvijver is voor de nationale selectie, TeamAllianz. Deze groep traint in Medemblik maar ook geregeld bij het Topzeilcentrum in Scheveningen.

Het huidige OCN Kern- en Jeugdploeg coach- en trainingsteam bestaat uit hoofdcoach Maarten Treuren en trainers Cecile Janmaat, Shivam Ramdas en Sterre Vrijenhoek. Dit team werkt al nauw samen met het NTT en dat zal met deze samenwerking alleen maar meer worden.

Optimist Club Nederland Kern- en Jeugdploeg
Optimist Club Nederland Kern- en Jeugdploeg

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van het Watersportverbond