Roermondse R&Z Maas en Roer onderscheiden met Blauwe Vlag

19 mei 2022

Roermondse R&Z Maas en Roer onderscheiden met Blauwe Vlag

De Roermondse Roei- en Zeilvereniging Maas en Roer is 12 mei onderscheiden met de Blauwe Vlag tijdens de uitreiking van deze jaarlijkse internationale milieu onderscheiding. Deze onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt aan verenigingen, jachthavens en stranden die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen ten aanzien van schoon en veilig water, mooie natuur, een gezond milieu en duurzame jachthavens. Het is bijzonder dat juist deze vereniging de onderscheiding ontvangt. Het afgelopen jaar hadden hier de overstromingen in Limburg een grote impact. Naast Maas en Roer hebben nog 188 andere verenigingen, jachthavens en stranden de Blauwe Vlag ontvangen.

Wij zijn ontzettend trots om deze mooie erkenning te mogen ontvangen. De afgelopen jaren hebben wij als vereniging ons systematisch ingezet om verbeteringen door te voeren. In een van de heisessies van het bestuur werd duurzaamheid neergezet als prioriteit. Dat we dan nu deze onderscheiding ontvangen, is echt een mooie kwaliteitskeurmerk waar we zeker trots op zijn,’ aldus Joep Mooren, voorzitter van R&Z Maas en Roer. 

 

Sinds we duurzaamheid als prioriteit stellen gaan we met z’n allen bewuster om met schoon water, milieu en energie. Dit zijn echt elementen die je verder helpen als haven. Het is ook een trekker voor nieuwe leden. Het zorgt voor een positieve uitstraling en sfeer op je vereniging,‘ vervolgt Mooren. ‘De blauwe vlag is een mooi hulpmiddel om je vereniging en haven op orde te hebben en verder te helpen.’ Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de stichting overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens. Het Watersportverbond is jurylid bij de Blauwe Vlag Nederland. 

Op 12 mei is voor het eerst in drie jaar weer een officiële uitreiking ceremonie geweest voor de Blauwe Vlag. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend, 130   jachthavens en 59 stranden. De ceremonie vond plaats in de Hanzehaven van de gastheer gemeente Elburg. 

 

Vrijwillig voldoen aan criteria

De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. 

De campagne van de Blauwe Vlag is in 1987 wereldwijd gestart, zo ook in Nederland. De gemeenten Ameland, Noordwijk, Veere, Schouwen-Duiveland en de Passantenjachthaven Dellewal op Terschelling participeren vanaf het begin in deze campagne. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie. 

 

Zwemwaterkwaliteit

Zwemwaterkwaliteit is een belangrijk criterium van Blauwe Vlag. Deze moet de EU-classificatie “uitstekend” hebben. De jury van Blauwe Vlag is verheugd dat er weer op meer stranden een Blauwe Vlag kan wapperen omdat de waterkwaliteit daar verbeterd is. 

Groene Wimpel
25 jachthavens ontvangen naast een Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel omdat zij boven op de internationale criteria voldoen aan eisen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit omvat onder andere duurzame inkoop, gebruik duurzame (bouw)materialen, energiebesparing, schoonmaakmiddelen, waterbesparing, maatschappelijke betrokkenheid, groenbeheer, transport en keten-verantwoordelijkheid.

Zowel aan de kust als voor waterrecreatie in Nederland is er een enorme belangstelling van Nederlandse en buitenlandse toeristen en recreanten. De trend is dat deze bestemmingen steeds duurzamer worden, wat te zien is aan een toename van Blauwe Vlag onderscheidingen in Nederland. 

 

Veiligheidsaspect, extra zwemtrappen en hulpmiddelen op de wal voor veiligheid. Blusmiddelen, calamiteitenplan, EHBO, Reanimatie. Hoe ga je om met de afval en je leden. Hoogwater, je wil niet weten wat er is aangespoeld. 20 cuub aan afval snoeihout , plastic. Milieu, punten om afval kwijt te kunnen. Toiletlozing niet n water, scheiden van afval. Afval stroom neemt gigantisch toe, kosten ook hoog, bewustzijn hierover maakt het minder. Aanscherpen van procedure.

Onderhoud in voorjaar. Veel scherper naar leden toe hoe ze dat doen, afdekken, opruimen, zijn we kritisch op.

Hoogwater brengt een extra belasting op milieu. Containers gaan drijven. Afsluiting van werkzaamheden die we afgelopen jaren hebben gedaan. Op betrekkelijk eenvoudige manier de vlag kunnen halen omdat we zoveel jaren bezig zijn. 

 

Naar toekomst toe nog meer zaken aanscherpen. Extra gemotiveerd om dat te doen. We gaan echt met trots terug. Komt toe aan veel vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet. Trots op verening.

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen

De partners van het Watersportverbond