Aangepast kanovaren

Op het water voel je je vrij en onafhankelijk. Ook mensen met een beperking kunnen genieten van het kanovaren. Wat is er mogelijk? Je vindt hier meer informatie over aangepast kanovaren.

Aangepast kanovaren | Parakano

Kanovaren is een watersport die zeer geschikt is voor mensen met een beperking. Aangepast kanovaren wordt gedaan in kajaks of kano’s die één- of tweepersoons zijn. Met kajakken beweeg je jezelf voort met een dubbelbladige peddel en zit je als ware op de bodem van de kajak. Met open kanovaren of Va’a gebruik je een enkelbladige peddel en zit het bankje een stuk boven de bodem. Parakano kun je zowel recreatief als in wedstrijd- of topsport beoefenen. Para Canoe is een paralympische discipline. 

Fysieke of visuele beperking

Kanovaren verbetert je mentale en fysieke conditie en is goed voor de training van o.a. je core, ook bij bijvoorbeeld dwarslaesie. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar. Met relatief eenvoudige aanpassingen zijn standaard kano’s en kajaks geschikt te maken voor parasporters. Het is ook mogelijk dat er een begeleider of eigen buddy meevaart in dezelfde kano, bijvoorbeeld als er sprake is van visuele beperkingen. Bij fysieke beperkingen is kanovaren in een eenpersoons kajak of va’a meestal heel goed mogelijk. Omslaan komt zelden voor, maar een goede zwemvaardigheid is wel vereist, naast gebruik van een zwemvest.

Tryout momenten

Binnen het Watersportverbond is er een speciale commissie voor het stimuleren van Parakano breedte- en wedstrijdsport in Nederland; de Commissie Parakano. Deze commissie organiseert jaarlijks een Tryouts op verschillende locaties in het land. 

Verenigingen

Je kan bij veel kanoverenigingen en enkele kanoscholen terecht voor recreatief en competitief (aangepast) kanovaren. In de meeste gevallen vaar je inclusief mee met gewone clubtrainingen en -activiteiten. Vrijwel alle kanovaarders zijn bereid een helpende hand uit te steken waar nodig, bijvoorbeeld om een boor van de kanoloods naar de stijger te brengen. Eenmaal in de kano is het verschil tussen een parakanovaarder en de andere kanovaarders niet meer zichtbaar. Dat vinden wij een groot voordeel van de kanosport.

Informatie over verenigingen die een redelijk tot goede toegankelijkheid hebben voor mensen met een beperking vind je, naast nog veel meer informatie over parakano, op parakano.nlDe partners van het Watersportverbond