Wedstrijdsport

Organiseer competitie op het water

Een zeilwedstrijd organiseren

Veel zeilers genieten van het maken van een leuke en ontspannen zeiltocht van A naar B. Ook zijn er zeilers die overal een wedstrijdje van maken, bijvoorbeeld met een vergelijkbare boot die toevallig in de buurt vaart. Tenslotte zijn er zeilers die vooral wedstrijden zeilen en nooit een zeiltocht maken. Het kan allemaal in Nederland!

Zeilwedstrijden zorgen voor reuring op je vereniging. Hoewel niet iedere zeiler interesse heeft om een wedstrijd te zeilen, is het vaak wel leuk om naar gepassioneerde wedstrijdzeilers te kijken. Druk in de weer met boot, lijntjes en zeilen om op het water maar sneller te zijn dan de tegenstander. Ontspanning door inspanning. In Nederland worden door watersportverenigingen verschillende soorten wedstrijden georganiseerd, we noemen dit ook wel disciplines. Zeilwedstrijden worden georganiseerd voor de leden van de vereniging of voor klassen

De veiligheid bij een wedstrijd moet natuurlijk goed gewaarborgd worden. Bij clubwedstrijden is dat makkelijker dan bij grote internationale wedstrijden. Veiligheid is maatwerk en is afhankelijk van vaarwater, jaargetijde, temperatuur water, weersomstandigheden, klasse, niveau van de deelnemers en aantal deelnemers. Deze mix van variabelen maakt dat het niet aan te geven is wat de ratio deelnemers-rescue moet zijn. Het gezonde verstand is hierin dus bepalend. Voor wedstrijdorganisatoren is een uitgebreid Veiligheidsplan beschikbaar waarmee je de veiligheid rondom je wedstrijd goed kunt organiseren. 

Background