Wedstrijdsport
Organiseer competitie op het water
Organiseer competitie op het water
Veel zeilers genieten van het maken van een leuke en ontspannen zeiltocht van A naar B. Ook zijn er zeilers die overal een wedstrijdje van maken, bijvoorbeeld met een vergelijkbare boot die toevallig in de buurt vaart. Tenslotte zijn er zeilers die vooral wedstrijden zeilen en nooit een zeiltocht maken. Het kan allemaal in Nederland!
Zeilwedstrijden zorgen voor reuring op je vereniging. Hoewel niet iedere zeiler interesse heeft om een wedstrijd te zeilen, is het vaak wel leuk om naar gepassioneerde wedstrijdzeilers te kijken. Druk in de weer met boot, lijntjes en zeilen om op het water maar sneller te zijn dan de tegenstander. Ontspanning door inspanning. In Nederland worden door watersportverenigingen verschillende soorten wedstrijden georganiseerd, we noemen dit ook wel disciplines. Zeilwedstrijden worden georganiseerd voor de leden van de vereniging of voor klassen.
De veiligheid bij een wedstrijd moet natuurlijk goed gewaarborgd worden. Bij clubwedstrijden is dat makkelijker dan bij grote internationale wedstrijden. Veiligheid is maatwerk en is afhankelijk van vaarwater, jaargetijde, temperatuur water, weersomstandigheden, klasse, niveau van de deelnemers en aantal deelnemers. Deze mix van variabelen maakt dat het niet aan te geven is wat de ratio deelnemers-rescue moet zijn. Het gezonde verstand is hierin dus bepalend. Voor wedstrijdorganisatoren is een uitgebreid Veiligheidsplan beschikbaar waarmee je de veiligheid rondom je wedstrijd goed kunt organiseren.
Alle open zeilwedstrijden in Nederland vind je in een handig overzicht op de Wedstrijdzeilkalender. Iedere vereniging aangesloten bij het Watersportverbond kan hier zijn wedstrijden op aanmelden. Vervolgens vinden zeilers de wedstrijden die bij hen passen makkelijk terug.
Lees verderZeilwedstrijden in Nederland worden veelal in fleetraces gevaren. De fleetrace is een discipline in de zeilsport, hier zeilt een vloot zeilers tegen elkaar. De eerste die over de finish komt wint. Maar er zijn dus meer vormen van wedstrijdzeilen, welke kennen we nog meer?
Lees verderNederland telt een rijke historie aan watersport. Dat is terug te zien in de grote diversiteit van eenheids- en ratingsklassen in Nederland. Wij hebben maar liefst 119 verschillende klassen geregistreerd, waarvan 80 officiële klassenorganisaties zijn. We onderscheiden een aantal soorten klassen.
Lees verderDeelnemers en hun boten dienen geregistreerd te zijn als zij aan wedstrijden meedoen. Hiermee vallen ze onder de Regels voor Wedstrijdzeilen en de regels die NOC*NSF en World Sailing aan wedstrijdsport stelt. Licenties en meetbrieven. Wat moet er allemaal gecontroleerd worden?
Lees verderEen wedstrijd moet uiteraard worden georganiseerd. Afhankelijk van het soort wedstrijd en het niveau van de deelnemers komt hier nogal wat naar kijken. Een avondwedstrijd voor uw leden kan worden georganiseerd door een lid die zelf wel eens een wedstijd heeft gezeild, een goede baan uit kan leggen en de basis procedures kent. Belangrijk is wel dat dit vooraf goed wordt uitgelegd aan de deelnemers tijdens het palaver, zodat iedereen op de hoogte is en ook weet waar hij of zij aan begint.
Lees verderBij het organiseren van een wedstrijd hoort natuurlijk ook een gedegen uitslag. Hierbij moet je rekening houden met rating, gecorrigeerde tijden en dergelijke zaken. Wat komt hier allemaal bij kijken?
Lees verderOm een (Open) Nederlands Kampioenschap te organiseren moet je als vereniging aan een aantal regels voldoen. Zo moet je om een kampioenschap te organiseren als vereniging of stichting lid zijn bij het Watersportverbond. Ook moet de wedstrijdleider en voorzitter van het protestcomité bijvoorbeeld nationaal erkend zijn.
Lees verder