Dutch Water Week feestelijk geopend in het Scheepvaartmuseum

27 mei 2022

Dutch Water Week feestelijk geopend in Het Scheepvaartmuseum

Op vrijdag 27 mei is op feestelijke wijze de eerste editie van de Dutch Water Week, afgetrapt in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam. Het nieuwe evenement waarbij de volle breedte van de watersport wordt gevierd, vindt tot 5 juni plaats in de zuidelijke kom van het IJsselmeer tussen Lelystad, Almere, Muiden en Amsterdam. Onder grote belangstelling werd ook TeamAllianz, de nationale selectie van het Watersportverbond onthaald en werd de campagne richting de Olympische Spelen gepresenteerd. 

De opening in Het Scheepvaartmuseum is de officiële aftrap, maar eerder vandaag zijn de eerste evenementen al gestart. Zo wordt het Open Nederlands Kampioenschap in Almere gevaren als onderdeel van de Allianz Regatta en werd er voor het Scheepvaartmuseum ook al volop op het water gesport bij de Optimist on Tour. 

 

Nederlanders vaker aan het watersporten krijgen

De Dutch Water Week moet uitgroeien tot een echt publieksevenement. Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond: “Onze grootste uitdaging is om mensen vaker te laten watersporten. Er zijn 3 miljoen Nederlanders die minimaal 1 keer per jaar watersporten, we willen dat ze dit vaker gaan doen. Komende week is daar alvast een goed voorbeeld van.”

Arno van Gerven aan het woord tijdens de opening van de Dutch water Week
Arno van Gerven aan het woord tijdens de opening van de Dutch water Week

Olympisch kampioen, ambassadeur van Dutch Water Week en kersverse moeder Marit Bouwmeester, vult aan: “De Dutch Water Week brengt alles samen op één plek, we kunnen ons hiermee goed profileren als watersportland. Het is voor ons als sporters ook belangrijk een evenement op ons thuiswater te hebben.” Daarmee doelt ze op de Allianz Regatta, onderdeel van de Hempel World Cup Series, die woensdag 1 juni van start gaat in Almere.

 

Team Allianz moet vol gas geven

Tijdens de opening van Dutch Water Week werd ook de nationale selectie van het Watersportverbond, TeamAllianz, gepresenteerd. Na de Olympische Spelen van 2021 is bondscoach Jaap Zielhuis met het team gestart aan de campagne voor Parijs 2024. Dat gaat niet zonder uitdagingen, vertelde hij: “We hebben maar drie jaar, nu nog twee, tot de Spelen van Parijs. Vergeleken met Tokio is er veel veranderd, zo zijn nu vijf van de tien klassen foilend waardoor we nieuwe klassen hebben toegevoegd en afscheid hebben genomen van een aantal klassen en zeilers. We moeten nog vol gas geven, maar we liggen op schema.”

Tijdens de Allianz Regatta komen bijna alle zeilers van TeamAllianz in actie, alleen de Ilca 7 zeilers zijn er niet vanwege een WK in Mexico. Wereld kampioen Odile van Aanholt en bronzen medaille winnaar op de Olympische Spelen Annette Duetz komen als nieuw duo in de 49erFX in actie. Bij de vorige World Cup wonnen zij goud. Annette: “We wonnen toen onder andere van de olympische kampioenen, dat geeft wel vertrouwen.”

 

Allianz Regatta

De Allianz Regatta wordt gevaren vanaf twee locaties: Almere en Lelystad. In Lelystad komen de iQFOilers en de Formula kiters in actie. De andere zeilers starten vanuit Almere.

De sporters van Team Allianz
De sporters van Team Allianz

Dutch Water Week

Het hele weekend en volgende week is er van alles te doen op het water bij Het Scheepvaartmuseum, in Almere en Lelystad. Zo wordt het NK eFoilen georganiseerd in Amsterdam, zijn er clinics catamaran zeilen, windsurfen en suppen in Almere, kan je kanovaren met de Boswachter en de Allianz Regatta volgen vanaf het strand Hoekipadijk en Lelystad.  
 
De Dutch Water Week vindt plaats van vrijdag 27 mei tot en met zondag 5 juni 2022 in Flevoland, Almere en Amsterdam. Kijk hier voor het hele programma.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Events

De partners van het Watersportverbond