Wildwater-afvaart op de mooiste rivieren van Zwitserland

8 december 2021

Wildwater-afvaart op de mooiste rivieren van Zwitserland

Vier absoluut aan te raden Zwitserse wildwater rivieren; de Moesa, de Engelberger Aa, de Muota en de Vorderrhein.

Door Pascal Lücker - Commissie Afvaart

Afgelopen zomer werd er ondanks alle Corona beperkingen niet bij de pakken neergezeten. Integendeel, daar waar eerder veel restricties golden, waren er juist dit jaar veel mogelijkheden in Zwitserland en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Diverse Nederlandse (selectie)afvaartvaarders bezochten een viertal Zwitserse rivieren die niet alleen trainings- en wedstrijd-technisch zeer interessant waren, maar ook gelegen zijn in een prachtige omgeving.

1. Juni: Moesa/Roveredo (Zwi) gelegen in het Italiaans sprekende Zuidelijke deel van Zwitserland, nabij Bellinzona

Een aantal nationale selectieleden van de afvaart nam hier deel aan de internationale wedstrijden, waarbij Ivo Lamers zich de sterkste toonde in de sprint wedstrijd. Ook B-junior Jarno Hanraets wist hier mooie klasseringen te behalen.

Foto: (1) Ivo Lamers, die op de Moesa alle Zwitserse en Franse deelnemers voor wist te blijven, (2) Jarno Hanraets, die goed presteerde in de junioren-categorie.

De Moesa is grotendeels een klasse 2 tot 3 rivier waarbij de bovenloop (klasse 4) geschikt is voor polyethyleen wildwaterbootjes, het middenstuk voor afvaartvaarders een leuke uitdaging vormt, maar ook het onderstuk nog vrij technisch en lastig kan zijn, tenminste bij een medium tot beperkte waterstand. Ook voor deze rivier geldt dat de waterstand de bepalende factor is met betrekking tot de 'klasse' en de bevaarbaarheid van de rivier. In de zomer is de waterstand vaak te laag voor een prettige bevaring van deze rivier.

2. Juli: Engelberger Aa/ Stans (Zwi) gelegen in de Zentral Schweiz nabij Luzern

Een deel van de nationale selectie en een tweetal scholieren nam hier deel aan het Zwitsers Kampioenschap. In de scholieren categorie won Rusker Schell met overmacht de 'klassieke' (lange) afvaartwedstrijd en Raf Lücker wist de sprint (korte) wedstrijd in deze categorie op zijn naam te schrijven. Laatstgenoemde ging tijdens zijn vakantie nog eens op herhaling.

Foto: (1) Scholieren Raf Lucker en (2) Rusker Schell in actie tijdens de sprint wedstrijd op de Engelberger Aa in Stans (Zwi).

De Engelberger Aa is perfect bevaarbaar van Wolfenschiessen tot bijna aan de monding van de Vierwaldstaetter See over zo’s 7,5 kilometer, helaas is er nog een gevaarlijk en niet bevaarbaar stuw die verhindert dat je zo vanaf de rivier het meer op kunt varen. De rivier is zowel bij lage (15m3) als bij hoge waterstand (80m3) goed bevaarbaar, waarbij de hoge waterstand zeker om wat meer skills vraagt als de lage.  

 

3. Juli: Muota/Muotatal ook gelegen in de Zentral Schweiz aan de Oostelijke kant van de Vierwaldstaetter See

Meegepikt tijdens de vakantie op weg naar Italië door ex-afvaart-international Pascal Lücker, die hier samen met voormalig K2-partner Peter Luthi enkele training-afdalingen afwerkte bij een waterstand van 35m3.

Foto: (1) Impressie van de 'Muota Stein' en (2) de wildwater-passage na de 'Muota Stein'.

Ook de Muota mondt uit in de Vierwaldstatter See, maar varen tot aan de monding is niet mogelijk. Je kunt vanaf Schlichenden Bruennen (voorbij het dorpje Muotathal) tot aan de ijzeren Selgisbruecke voorbij Suterholz varen. Een uitdagend parcours van bijna 8 km met als highlight de Muota-stein en de daarop volgend 300 meter lange wildwater 3+ passage. In 2018 vonden hier de wereldkampioenschappen voor de wildwaterafvaart (Sprint en Klassiek) plaatst.

4. Augustus: Vorderrhein (Ilanz) gelegen in Graubunden in het Oostelijk deel van Zwitserland nabij de stad Chur

Als afsluiting van de vakantie van afvaartvaarders gingen Raf en Pascal Lucker nog 2 dagen wildwatervaren door een prachtige kloof die reikt van Illanz via Versam naar Reichnau. Heerlijk constant wildwater 2 tot 3 over een afstand van bijna 19 km.

Foto: (1) Impressies van het “Schwarze Loch” met bevaring (2) door Pascal Lucker van deze pittige passage op de Vorderrhein.

Het bijzondere van deze rivier is dat hij het hele jaar door gevaren kan worden, zowel in de winter als in de zomer. Wel moet je daarbij letten op de tijden van de dag dat er stroom wordt gemaakt (meestal rond 10 en 17 uur) waardoor er water wordt 'losgelaten' en de rivier een hogere stand heeft. Het is altijd weer een verrassing hoe het 'Schwarze Loch' erbij ligt, omdat deze wildwater 3++ passage als gevolg van hevige regenval nogal eens ingrijpend kan wijzigen. Het feit dat je hier super gemakkelijk met je kano op de trein kunt 'springen' om zoveel  afdalingen te doen als je wilt, maakt deze rivier, te samen met de 'stunning' omgeving, tot een toplocatie voor het kanovaren.

Er zijn zeker nog heel wat meer pareltjes van rivieren in Zwitserland om geweldig op te kunnen peddelen. Specifiek voor de afvaart zijn met name nog de Simme en Lanquart te benoemen. Waterstanden voor de 6 reeds benoemde rivieren en nog 150 andere Zwitserse rivieren vindt je in de app 'River App – River Flows'. Overigens ook de waterstanden voor de rivieren in 17 andere landen.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond