Zeer summiere energiekostencompensatie sportverenigingen

8 december 2022

Zeer summiere energiekostencompensatie sportverenigingen

De energielasten zijn schrikbarend hoog. Sportverenigingen komen financieel in de knel. Daarom vraagt de sportsector aandacht voor het probleem bij het kabinet. Tot nu toe zijn de toezeggingen voor compensatie vanuit het kabinet echter zeer summier. In dit bericht een overzicht van de huidige stand van zaken.

 

De potjes

Voor sportverenigingen die veel energie verbruiken, komt er een noodfonds waar 6 miljoen in zit. Dit is voor de 27.000 sportverenigingen in Nederland natuurlijk een zeer gering bedrag. Daarnaast krijgen gemeenten via het gemeentefonds 300 miljoen euro om hun verenigingsleven op peil te houden. En kunnen verenigingen mogelijk gebruik maken van de speciale steunmaatregel voor het energie-intensief midden- en kleinbedrijf, zoals bakkers en tuinders. Minister Helder voor Sport denkt dat sportverenigingen daarvoor ook in aanmerking kunnen komen, maar hoeveel dat er precies zijn, is nog niet duidelijk.

 

Hoe verder?

In het voorjaar kijkt het kabinet verder naar mogelijke steunmaatregelen. De verschillende regelingen worden de komende tijd uitgewerkt en gaan naar verwachting -wel met terugwerkende kracht- in het tweede kwartaal van 2023 open. Het kabinet gaf daarbij aan de steunmaatregelen richting eind 2023 af te bouwen, waarmee de noodzaak tot (versneld) verduurzamen overeind blijft.

 

Zit jouw vereniging in de knel?

Het inzichtelijk krijgen van de problematiek is belangrijk. Mocht je als watersportvereniging in de problemen komen door de hoge energiekosten laat het ons dan weten via vereniging@watersportverbond.nl. Neem daarnaast contact op met jouw gemeente en kaart dit aan. Er zijn gemeenten die hierin een helpende hand bieden.

 

Maatregelen om je energieverbruik duurzaam te verminderen

Wil je als vereniging aan de slag met verduurzamen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Als vereniging aangesloten bij het Watersportverbond is het mogelijk om een gratis energiescan aan te vragen ter waarde van 750 euro. Deze energiescan (adviseur kom bij de vereniging langs) geeft inzicht in de maatregelen die je als vereniging kunt nemen om energie te besparen, hoe je dit aanpakt en op welke subsidie je aanspraak kunt maken.

 

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via vereniging@watersportverbond.nl

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond