Solide 2023, uitdagingen in de toekomst - de ALV, een terugblik

11 januari 2024

Solide 2023, uitdagingen in de toekomst - de ALV, een terugblik

Terugblik Algemene Ledenvergadering 16 december 2023

Het Watersportverbond kijkt terug op een goed 2023, met het WK Zeilen voor de kust van Den Haag als absoluut hoogtepunt. Ruim 10.000 kinderen maakten tijdens het WK kennis met verschillende watersporten, er waren ruim 600 vrijwilligers actief en het WK leverde geclusterde media-aandacht voor onze sport. Iedere dag tien minuten NOS Sportjournaal, een mooi item in het NOS Achtuurjournaal en de geschreven media stonden er bomvol mee. Het aangepaste zeilen voor mensen met een beperking heeft na een prachtig WK op de Braassemermeer, veel nieuwe ambassadeurs én kansen voor de toekomst opgeleverd.

Daarnaast startte in 2023 de Taskforce Instroom Wedstrijdsport, gaf mijn.watersportverbond steeds beter inzicht voor het Watersportverbond en verenigingen, organiseerden we goed bezochte webinars en waren we succesvol in het behartigen van belangen van de watersport. 

Tijdens de ALV werd ook vooruit geblikt. We zien stijgende kosten, een teruglopend ledenaantal van het Watersportverbond en een beperkte contributieverhoging. Watersport is niet vanzelfsprekend. Een overkoepelende organisatie, de spil in de sector, is hierbij onmisbaar. Je kunt als Watersportverbond echter alleen de autoriteit zijn als je vertegenwoordiger bent van alle watersporters. Wij doen veel werk voor alle watersporters, waarbij wij de rekening bij onze leden neerleggen. Wij willen ons, mede daarom, meer richten op álle watersporters, dus niet alleen onze eigen leden. Hoe gaan we dat doen? Wij willen:

  1. Leidend in de sector zijn
  2. Persoonlijke toegevoegde waarde realiseren
  3. Nieuwe inkomstenbronnen genereren
  4. Aansluiten van klassen- en wedstrijdorganisaties
  5. Huidig verenigingsmodel versterken

Met het jaarplan 2024 zetten wij weer een stap verder op de weg die we in 2023 zijn ingeslagen. 

 

Begroting

De financiële commissie lichtte tijdens de ALV de begroting 2024 toe en benoemde de belangrijkste risico’s voor het Watersportverbond. De begroting sluit aan bij het beleids-/jaarplan en de verwachte gevolgen daarvan. 

De contributiestijging bedraagt 7%. Deze stijging ondersteunt de financiële commissie om de volgende redenen: 

  • De contributie is vorig jaar slechts licht verhoogd met 1 Euro, significant lager dan de consumentenprijsindex per augustus 2022 (12%) die in het verleden de basis was voor verhogingen.
  • Dit was te rechtvaardigen daar de kosten van het Watersportverbond met een vertraging omhoog gaan.
  • Deze kostenstijgingen doen zich nu voor met onder andere loonkosten stijgingen (nieuwe CAO).
  • De 7% verhoging is redelijk, goed onderbouwd en ook nodig om financieel gezond te blijven.
  • Per saldo betekenen de verhogingen van 2023 en 2024 een lagere cumulatieve verhoging t.o.v. het hanteren van de gebruikelijke indexatie-basis, wat ten gunste van de leden van het Watersportverbond komt.

Een analyse van de huidige trends laat zien dat de kosten gestaag toenemen, terwijl de opbrengsten deze stijging niet bijbenen. Hoewel in 2024 en 2025 nog sprake is van enige balans, voorspellen de prognoses een scenario vanaf 2026 waarbij de kosten de opbrengsten overstijgen. Deze ontwikkeling zal onvermijdelijk repercussies hebben op het financieel resultaat, de liquiditeitspositie en het weerstandsvermogen van het Watersportverbond.

De voornaamste drijfveren achter de kostenstijging zijn de indexatie van de CAO en de aanzienlijke inflatie. Tegelijkertijd zijn de voornaamste factoren achter de opbrengstdaling de terugloop in het aantal verenigingen en aantallen leden bij die verenigingen, afnemende productafnames (licenties), en de beperkte indexatie van bestaande sponsorovereenkomsten. Deze ontwikkelingen stellen het Watersportverbond voor aanzienlijke uitdagingen en benadrukken de dringende noodzaak voor strategische maatregelen. 

Het bestuur heeft hiervoor de nieuwe lange termijn strategie ontwikkeld. Een van de onderdelen van deze strategie is het zoeken naar aansluiting van andere watersporten/watersporters die momenteel niet verbonden zijn. De Financiële Commissie ondersteunt deze strategische richting. De optimale vorm (directe leden, hybride, etc) en implementatie hiervan moet nader onderzocht worden.

De Financiële Commissie constateert een voortdurende versterking en professionalisering van het Watersportverbond, waar ze zeer positief over zijn. Tegelijkertijd erkent de Financiële Commissie  de uitdagingen, waarvoor het Watersportverbond en haar leden gezamenlijk de verantwoordelijkheid moeten nemen. Het gezamenlijk bouwen aan vernieuwing is essentieel, waarin het Watersportverbond haar leden optimaal kan ondersteunen

 

Zilveren Verbondsspelden

Tijdens de ALV van 16 december werden er maar liefst vier zilveren verbonds spelden uitgereikt. 

Onno Walda; Als regiovertegenwoordiger Rivierengebied heeft Onno de banden aangehaald met de beroepsvaart en Rijkswaterstaat in de regio, belangrijke partijen op de grote rivieren. Veiligheid was een van de grote speerpunten van Onno. Hij zat daarom namens het Watersportverbond in de projectgroep van Varen doe je samen en is ook trotse ambassadeur van dit project. 

Joep Mooren; In de 11 jaar als regiovertegenwoordiger Limburg heeft Joep gezorgd dat de verenigingen in de regio subsidie kregen voor sportstimulering. Ook heeft Joep de Optimist on Tour als vast programma naar de Maasplassen gebracht met een meerjarige financiering.  Daarnaast heeft Joep, met zijn team,  op het gebied van veiligheid een grote slag geslagen.

Ernst Kaars Sijpesteijn; Onder regie van Ernst werd de participatie bij maatschappelijke consultatie over ontwikkelingen op de Noordzee belangrijk . Voorbeelden zijn o.a. doorvaart en medegebruik van windparken;  scheepvaartveiligheid;  inbreng Nationaal Waterplan en Programma Noordzee; veiligheid op de stranden bij het beoefenen van brandingwatersport; invulling van Natura 2000 beheerplannen voor gebieden op de Noordzee. Door het organiseren van themadagen werden contacten met verenigingen en stakeholders onderhouden en versterkt. 

Gerlof van der Werf; De afgelopen jaren heeft Gerlof zich met veel energie ingezet voor de wedstrijd zeilsport in Nederland in het algemeen. In verschillende fasen van het platform wedstrijdsport heeft Gerlof de afgelopen jaren vele uren vanuit Sneek overal in het land gesproken (en soms ook bemiddeld) met verschillende geledingen van de zeilsport. Samen met andere platformleden heeft Gerlof mooie stappen gemaakt in het verder brengen van de zeilsport door te verbinden. 

 

Gouden Verbondsspeld voor Edwin Lodder 

Tijdens de ALV is de Gouden Verbondsspeld aan Edwin Lodder uitgereikt. Bij het Watersportverbond zat hij in diverse commissies en bij de opkomst van het catamaran zeilen in Nederland was hij al betrokken bij het opzetten van diverse klassen. Edwin heeft vele evenementen in de watersport georganiseerd. Vanaf eind jaren ‘80 is hij ruim 25 jaar betrokken geweest bij de organisatie van de ‘Ronde om Texel’. Tevens was hij ruim 20 jaar betrokken bij de ‘Aruba Heineken Catamaran Regatta’. Ook de North Sea Regatta, Deltaweek, 24-uurs Race, diverse Open Nederlandse Kampioenschappen in olympische klassen en EK’s en WK’s per klassen maakte hij mogelijk vanuit de organisatie. Bij het Watersportverbond is hij betrokken geweest bij de opzet van het nieuwe zeilcentrum in Medemblik maar ook is hij een van de grondleggers voor het huidige Nationale Trainingscentrum in Scheveningen. Waar hij ook een aantal jaar de rol van manager van het CTO Metropool heeft vervuld. 

De afgelopen decennia heeft hij hard gewerkt en meegeschreven aan de in totaal vier bids die nodig waren om het WK zeilen naar Nederland te halen. Wat afgelopen jaar leidde tot de organisatie van het Allianz WK zeilen in Nederland. Een uniek evenement met voor het eerst in de geschiedenis de combinatie met het parazeilen en het Allianz Jeugd WK zeilen (als test event) een jaar eerder. Een onvergetelijke ervaring voor en een hele grote inspanning van Edwin.

 

Gouden Verbondsspeld voor Peter Burggraaff

Peter is in 2017 het bestuur van de bond komen versterken als bestuurslid wedstrijdsport. Hij vond als oud-Olympisch zeiler dat het tijd was om naast zijn werk als consultant bij BCG, iets terug te doen voor de watersport. Het werden 6 bewogen jaren met gelijk aan de start een Zeilbond i.o., bestuurlijke onrust, de invoer van de licenties en een slecht functionerend IT-systeem. 

Gelukkig bleek Peter onverzettelijk en stuurde hij met een engelengeduld het schip uiteindelijk precies de kant op die hij voor ogen had. Hij reed daarvoor geregeld het hele land af, om in verbinding te blijven met klasse-organisaties, race officials, wedstrijdgevende verenigingen, ouders en zeilers. Peter is een verbinder met de kwaliteit om iedereen zich gehoord te laten voelen en in harmonie gezamenlijke doelen te laten realiseren. Er werd door Peter een solide basis gelegd voor het platform wedstrijdsport. Alle voorwaarden zijn gecreëerd om dat in de volgende fase succesvol te laten zijn. Peter stond aan de wieg en aan de afronding van project Neptunus, de vernieuwing van het IT-systeem van de bond. Daardoor hebben we als bond eindelijk betrouwbare data en zijn wij veel beter in staat om op basis daarvan beslissingen te nemen. De verschillende licenties zijn ingevoerd en weliswaar met gemorrel, worden ze steeds vaker netjes aangeschaft én betaald.

Binnen het bestuur was de rol van Peter echter veel groter dan wedstrijdsport alleen. Hij hamerde als een van de eersten op diversiteit en inclusie, maar stond ook in de andere portefeuilles strategisch zijn mannetje. Zijn vermogen om complexe kwesties plat te slaan en van simpele oplossingen te voorzien, is ongekend. Collega-bestuurders, de directeur en de medewerkers hebben daar veel aan gehad.

Na de afsluiting door erelid Jan Berent Heukensfeldt Jansen is de vergadering door Ernst Jan Broer gesloten.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen

De partners van het Watersportverbond