Regioteam IJsselmeer/Markermeer

De regio IJsselmeer/Markermeer bestaat uit de volgende vaargebieden: IJsselmeer, Markermeer, Gouwzee en IJmeer.

De regio IJsselmeer/Markermeer bestaat uit de volgende vaargebieden: IJsselmeer, Markermeer, Gouwzee en IJmeer.

Het IJsselmeer is ontstaan door het afsluiten van de Zuiderzee door het aanleggen van de Afsluitdijk. Er ontstond een groot zoetwatermeer dat vernoemd werd naar de rivier de IJssel die er op uitkwam. Het IJsselmeer is een belangrijke schakel in het totale vaargebied in Nederland. Miljoenen mensen genieten varend, maar ook fietsend, wandelend of op een andere manier recreëren langs de oevers, van dit prachtige gebied. Langs de oevers van het IJsselmeer bevinden zich zo’n 30 jachthavens.

Het open weidse karakter is een van de mooiste karakteristieken van het IJsselmeer. Nergens in Nederland vind je op binnenwater zo’n weids uitzicht. Het IJsselmeer grenst aan de provincies Friesland, Flevoland en Noord-Holland. Drie provincies met ieder een eigen karakter. Dat alles maakt het IJsselmeer aantrekkelijk om op te varen. 

 Door het open karakter is het IJsselmeer bij uitstek geschikt voor het varen van lange tochten of wedstrijden. De jaarlijkse 24 uurs race maakt ten volle gebruik van het totale meer, maar ook de Allianz Regatta, een van de worldcupwedstrijden, brengt vele zeilers naar het meer. Helaas wordt het varen op sommige plekken bemoeilijkt door de groei van waterplanten. Op dit moment kunnen die alleen door middel van maaien worden bestreden. Omdat het IJsselmeer ook grote natuurwaarde heeft, mag er slechts een beperkt deel gemaaid worden.

Samen met diverse maatschappelijke organisaties participeert het Regioteam in de diverse inspraak- en medezeggenschapsorganen. In 2020 zijn het vooral de (deel)plannen als Wieringerhoek, Friese kust, Oostvaardersoevers, Markerwadden en nog een aantal gemeentelijke plannen die om aandacht en bijsturing vragen. Waar zinvol en nuttig, doen we dat graag in samenwerking met gelijkgestemde verenigingen en belangengroepen in het gebied zoals Waterrecreatie Nederland, Coalitie Blauwe Hart, BBZ, Schuttevaer en  IJsselmeervereniging.

Het 5 puntenplan van het regioteam IJsselmeer/Markermeer voor 2024:
  • Het 5-puntenplan voor 2024 wordt binnenkort gepubliceerd.
Het regioteam bestaat uit de volgende leden (klik op een naam voor meer informatie) 

 

Ook deel uitmaken van het Regioteam IJsselmeer/Markermeer? Solliciteer nu!

In verband met het vertrek van enkele leden en de ambities van de regio is het Regioteam op zoek naar nieuwe collega’s. Interesse? Bekijk hier de vacatures.

 

De partners van het Watersportverbond