Column Arno van Gerven: Er gaat iets uitzonderlijks gebeuren deze zomer

26 januari 2023

Er gaat iets uitzonderlijks gebeuren deze zomer

Echt. Ik zou het van de daken willen schreeuwen: dit jaar is het Allianz WK Zeilen in Nederland!

Tegelijkertijd, ik kan er ook wakker van liggen. Waar zijn we aan begonnen? Een internationaal toernooi organiseren waarbij alle olympische watersportklassen, 10 in totaal, van kiters tot de 49’ers (en dan ook nog drie paraklassen), in nauwelijks twee weken tijd tegen elkaar uitkomen. En dat in de openbare ruimte, tussen de badgasten, met per klasse deelnemersvelden van minimaal 60 tot maximaal 140 boten/boards. Gekkenwerk! 

Natuurlijk levert dat plaatjes op als uit een historische spektakelfilm: een oneindig ogende armada van schepen en zeilen tot aan de horizon. Maar het is ook een logistieke monsterklus, met meer dan duizend vaartuigen uit 75 verschillende landen die moeten worden overgevlogen, ingeklaard en getransporteerd naar de haven van Scheveningen. Om nog maar te zwijgen van de honderden boten die op vier verschillende plekken op het strand en in de haven kort achter elkaar het water ingaan.

Met daar in de buurt een pop-up beach stadium, waar kinderen in de gigantische waterbak diverse watersporten mogen uitproberen, sporters worden gehuldigd en bezoekers via grote beeldschermen de wedstrijden kunnen volgen. Dat alles tegen het decor van de skyline van Den Haag en de drukke Scheveningse haven.

Aan de andere kant is het voor de zeilers en surfers net zo'n bijzonder evenement op de kalender. Met zoveel deelnemende zeilers op het water is meezeilen voorin het wedstrijdveld een grote uitdaging, laat staan het evenement op je naam schrijven. Ga er maar aan staan!

Uniek dus: het Allianz WK Zeilen 2023, van 10 tot en met 20 augustus in Den Haag/Scheveningen (op het Braassemermeer voor het parazeilen). Een toernooi dat zijn gelijke niet kent en waar je als bezoeker geen cent voor hoeft te betalen, de toegang is gratis. Toch hoor je er vrijwel nog niemand over. Dat moet drastisch veranderen, daarom hebben wij gisteren het communicatieplan nog eens goed doorgenomen.

Vanaf nu mag iedereen in Nederland het horen: deze zomer staat er iets uitzonderlijks te gebeuren op het Scheveningse strand. Een mega zeilspektakel met finales op 17, 18, 19 en 20 augustus. Daar kun je met je vakantieplanning alvast rekening mee houden. En mocht je het leuk vinden om als vrijwilliger onderdeel te zijn van het dit gigantische evenement, om ervaring op te doen of om te netwerken, dan kan dat ook!

‘Krijg je ook al kriebels?’, heb ik maar meteen naar de verantwoordelijk wethouder in Den Haag geappt. De reactie liet niet op zich wachten. Volgende week zien we elkaar voor een kop koffie.


Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond