Geld als water voor sportproject met maatschappelijk doel

6 april 2023

Geld als water voor sportproject met maatschappelijk doel

Hoe komt jouw vereniging in aanmerking voor subsidies en fondsen? Dit was het thema van het derde winter webinar voor verenigingsbestuurders, dat het Watersportverbond op 16 maart organiseerde. 

Ben Moonen van Sportsubsidie.nl gaf de deelnemers een aantal handvatten om zelf aan de slag te gaan met het aanvragen van subsidies en fondsen. “Er is geld als water, maar je moet het wel weten te vinden”, aldus Ben, Subsidies of fondsen die zich specifiek richten op de sportsector zijn er niet veel. Maar wanneer jouw (sport)project een bijdrage levert aan de aanpak van maatschappelijke knelpunten, ontstaan er subsidiemogelijkheden. Je kunt daarbij denken aan thema’s als leefbaarheid, sociale cohesie of de participatie van kwetsbare groepen. Als je zoekt naar subsidies en fondsen die zich richten op die maatschappelijke doelen, ontdek je financieringsbronnen die ook voor de sport interessant zijn. 

Je maakt kans om subsidie te krijgen voor een project 

  • als het maatschappelijk relevant is
  • als het voor een kwetsbare doelgroep is
  • als het nieuw en innovatief is
  • als het een goed en afgebakend project is
  • als er samenwerking is en draagvlak
  • als er cofinanciering aanwezig is

Geen subsidie is er voor reguliere activiteiten, kosten van liquiditeit, exploitatie en vaste lasten, en projecten die zichzelf bedruipen.

Maak een goed projectplan

Wil je in aanmerking komen voor subsidiemogelijkheden voor jouw sportproject? Dan is het belangrijk om een goed projectplan te maken. Dat plan bevat in ieder geval de volgende elementen:

  • Wat wil je bereiken? Welk maatschappelijk vraagstuk dient jouw project? En op welke doelgroep is het gericht? 
  • Om welke activiteiten gaat het? Wie zijn je partners? Hoe pak je de communicatie aan en hoe monitor je de resultaten? 
  • Wat is er nodig aan tijd, mensen en middelen? 
  • Hoe rapporteer je en sluit je het project af? 

Voor elke organisatie of elk fonds dat je wilt benaderen, schrijf je een op maat gemaakte brief, met als bijlage je projectplan. Schrijf voldoende fondsen aan; veel kleine bedragen maken ook een grote bijdrage. Zorg verder dat je project zo bijzonder is dat een organisatie bereid is om daar maatschappelijk geld in te stoppen.

Waar vind je subsidies en fondsen? 

Er zijn diverse manieren om te zoeken naar subsidies en fondsen, kijk bijvoorbeeld op:

Op de website van het Watersportverbond vind je eveneens informatie over een aantal genoemde subsidies, fondsen en financieringsmogelijkheden.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen

De partners van het Watersportverbond